Putrajaya Perlu Iktiraf Hari Gawai Sebagai Cuti Nasional 0 5751

Hari Gawai adalah hari istimewa buat masyarakat Dayak di Sarawak. Ia menandakan berakhirnya musim menuai dan mulanya musim menanam padi yang baharu.

Kaum Dayak meraikan pesta menuai ini bersama keluarga dan saudara mara biarpun berbeza agama. Perayaan ini menandakan rasa syukur ke atas hasil tuaian yang merupakan simbol serta sumber kehidupan penting bagi masyarakat pribumi.

Hari Gawai juga mengingatkan kita kepada sejarah perjuangan kaum Dayak, masyarakat terbesar di Sarawak, yang berjaya mengiktiraf Hari Gawai sebagai cuti umum di Sarawak bermula 1 Jun 1965.

Pada zaman penjajahan, masyarakat Dayak dihalang menyambut pesta menuai pada waktu berlainan mengikut cara mereka sendiri. Sejurus pembentukan Malaysia pada 16 September 1963, kebangkitan semangat nasionalisme Dayak melahirkan idea untuk satu hari rasmi bagi merayakan Gawai Dayak.

Sesungguhnya Hari Gawai kini merupakan simbol harapan, perpaduan dan aspirasi yang tidak tercabut daripada akar tradisi ketika kita merentas arus pemodenan. Kita dapat menyaksikan betapa keupayaan politik Dayak juga semakin terhakis tanpa dipedulikan pemerintah.

Sangat membimbangkan tahap dan kualiti hidup masyarakat Dayak juga masih jauh ketinggalan.

Hak ke atas tanah adat misalnya terus dipinggirkan selain infrastruktur asas yang tidak memuaskan. Keadaan ini mengakibatkan masyarakat Dayak ketinggalan dalam pembangunan dan kemakmuran ekonomi negara yang dinikmati mereka yang lain, meskipun hanya bila tiba pilihan raya negeri, pimpinan Sarawak yang mendekati masyarakat Dayak semata-mata mahu meraih undi.

Saya tetap rasa bangga apabila melihat bara kesedaran untuk mencapai keadilan mula wujud di kalangan masyarakat pribumi Sarawak, termasuklah kaum Dayak. Mereka nampaknya tidak lagi gentar untuk memperjuangkan hak mereka dan berani untuk memenangkan calon Parti Keadilan Rakyat (KEADILAN) di Krian dan Ba’ Kelalan.

Kejayaan itu merupakan simbol kesedaran politik baharu di kalangan orang Dayak. Tidak keterlaluan juga apabila kita harus menggesa kerajaan mengiktiraf kekuatan budaya masyarakat Dayak ini setara dengan kaum-kaum lain dengan memberikan cuti umum pada 1 Jun setiap tahun.

Akhirnya, saya mengucapkan Selamat Ngintu Ari Gawai kepada seluruh masyarakat Dayak di Sarawak.

Kenyataan Dari 
Dato’ Seri Mohamed Azmin Ali
Hari Gawai Dayak 2016

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13391

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8127

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news