Rakyat Sarawak lebih tahu menilai PH dalam menunaikan janji mereka – Masing 0 5810

KUCHING: Gabungan Parti Sarawak (GPS) yakin menang besar pada pilihan raya negeri (PRN) akan datang, kata Timbalan Ketua Menteri Tan Sri Datuk Amar James Masing.

Beliau menyatakan, ini adalah kerana Pakatan Harapan (PH) tidak dapat bergantung kepada janji-janji mereka untuk menarik pengundi di Sarawak.

Rakyat Sarawak katanya, mengetahui sejauh mana keupayaan kerajaan PH dalam menunaikan janji mereka.

“Tidak mahu diperbodohkan dua kali,” katanya ketika diminta mengulas mengenai kenyataan Pengerusi PH Sarawak, Chong Chieng Jen bahawa PRN akan datang menjadi pertarungan kerajaan dengan kerajaan (G2G) antara persekutuan dan negeri, yang digambarkan sebagai ‘pertarungan hebat’.

Mengenai penyertaan Parti Sarawak Bersatu (PSB), Masing yang juga presiden Parti Rakyat Sarawak (PRS) berkata, ia tidak ada banyak bezanya.

Beliau berkata sama ada mereka (PSB) berada atau tidak dalam objektif untuk Sarawak, rakyat akan menilai matlamat mereka dengan jelas.

Sebelum ini pada Majlis Makan Malam ‘Harapan Sarawak Baru’ Chong dilaporkan berkata, PH merupakan kerajaan persekutuan, GPS adalah kerajaan negeri dan GPS adalah kerajaan kecil berbanding PH adalah kerajaan besar.

“GPS menghangatkan sentimen rakyat bahawa pakatan adalah parti Malaya. Ini adalah mesej yang mengelirukan dan tidak benar.

“Pakatan Harapan adalah parti nasional dan untuk membawa perubahan kepada Sarawak anda memerlukan parti nasional dan bukannya parti tempatan seperti GPS,” katanya. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13359

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12732

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news