Rita Insol tergugat di Selangau jika Joseph Entulu tampil dalam PRU-14 0 5760

KUCHING: Untuk sekian lama masyarakat Dayak ingin menyaksikan penampilan calon wanita, akhirnya Parti  Rakyat Sarawak (PRS) memenuhi impian itu semalam.

Pengerusi Barisan Nasional (BN) Negeri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg semalam mengumumkan Rita Insol sebagai calon Parlimen Selangau pada pilihan raya umum (PRU) ke-14.

Rita dalam kenyataan yang dikeluarkan melalui Facebooknya menyatakan pemilihan beliau merupakan satu penghargaan bukan hanya untuk dirinya tetapi juga wanita Dayak di Sarawak.

Rita yang berasal dari Bintulu dan disifatkan sebagai calon payung terjun diuar-uarkan sebagai calon kawasan penuh kontroversi.

Sebelum ini PRS telah mengumumkan beliau sebagai calon, namjun penyandang Datuk Joseph Entulu Belaun tetap aktif berkempen di akar umbi atas keyakinan beliau tetap akan tersenarai.

P214 Selangau … Rita Sarimah Insol (BN-PRS)

Susulan itu, Presidan PRS Tan Sri Dr James Jemut Masing telah mengambil keputusan drastik dengan memecat beliau dalam tindakan yang disifatkan penganalisis politik sebagai serangan preemptif, mendahulu pengumuman Pengerusi BN Negeri, pagi semalam.

Rita, 57, berkata: “Hari ini kita berasa bangga bahawa Parti rakyat Sarawak (PRS) telah mencipta sejarah dengan mencalonkan wanita Dayak pertama untuk bertanding dalam pilihan raya umum.”

Beliau merakamkan penghargaan kepada Masing, selain Datuk Seri Doris Sophia Brodie yang memperjuangkan agar wanita diberi peluang bertanding dalam PRU kali ini.

Doris juga mengucapkan terima kaish kepada suaminya Timothy Gima Uji dan anaknya Gavin Man kerana sentiasa memberi sokongan kepadanya.

Rita mengakui apa yang ada di hadapan tidak mudah.

“Kita akan berdepan perjuangan untuk memenangi hati rakyat,” katanya.

Rita merupakan seorang daripada enam calon wanita yang ditampilkan BN dalam PRU-14.

Rita dijangka ditentang keras oleh calon Parti Keadilan Rakyat (PKR).

Jika  Joseph Entulu bertanding sebagai calon Bebas, penganalisias politik berkata, kedudukan calon PRS itu pasti tergugat. –Sarawakvoice 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13842

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news