Rumah panjang 20 pintu musnah terbakar di Sri Aman 0 8026

SRI AMAN: Sebuah rumah panjang 20 pintu musnah dalam kebakaran di Rumah Museh, Kampung Sungai Merah di Jalan Pantu, dekat sini, hari ini.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM)Sarawak, Tiong Ling Hii berkata pasukan dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sri Aman dikerahkan ke lokasi susulan menerima panggilan kecemasan pada jam 4.40 petang.

Pasukan dari BBP Serian turut dikerahkanke lokasi bagi membantu memadamkan kebakaran.

“Bagaimanapun, komander operasi melaporkan ketika tiba di lokasi pada jam5.44 petang, kebakaran melibatkan 20 pintu rumah panjang berstruktur tidak kekal telah merebak 100 peratus,” katanya ketika dihubungi, hari ini.

Pasukan bomba masih menjalankan kerja-kerja memadamkan sisa kebakaran di tempat kejadian dan tiada kemalangan jiwa dilaporkan.

Setakat berita ini ditulis, jumlah penghuni terjejas belum dapat dipastikan.Jumlah kerugian dan punca kebakaran masih dalam siasatan. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14304

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news