Rusia menang bergaya aksi pembukaan Piala Dunia 2018 0 5571

PEMAIN Russia meraikan kemenangan selepas menewaskan Arab Saudi 5-0 pada aksi pembuka tirai, sebentar tadi. – Foto AFP

MOSCOW: Selepas gagal meraih kemenangan hampir setahun di pentas antarabangsa, tuan rumah Piala Dunia, Russia mempamer aksi meyakinkan apabila menewaskan Arab Saudi 5-0 pada aksi pembuka tirai, sebentar tadi.

Skuad Russia mempamer aksi cemerlang di depan 80,000 penonton yang menyaksikan perlawanan itu di Stadium Luzhniki yang turut dihadiri oleh Presiden Russia, Vladimir Putin serta Putera Arab Saudi.

Arab Saudi yang menduduki ranking ke-67, juga mempamerkan aksi meyakinkan, namun gagal untuk menandingi semangat dan tenaga pemain Russia.

Stadium Luzhniki bergegar seawal minit ke-12 selepas Yury Gazinsky menanduk masuk bola untuk menghadiahkan gol pembukaan.

ARTEM Dzyuba (kanan) selepas menjaringkan gol ketiga pada aksi pembuka tirai, sebentar tadi. – Foto AFP

Denis Cheryshev mempamer skil tinggi ketika meledak gol kedua tuan rumah pada hujung separuh masa pertama menerusi sepakan kaki kiri, sementara Artem Dzyuba menanduk masuk gol ketiga Russia minit ke-71, hanya 89 saat selepas masuk sebagai pemain gantian.

Cheryshev dan Aleksandr Golovin masing-masing menambah dua gol pada masa kecederaan untuk melengkapkan kemenangan bergaya pasukan tuan rumah. – Reuters 

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14304

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news