Sabah larang import kucing, anjing dari Sarawak 0 5739

KOTA KINABALU – Kerajaan negeri melarang sebarang tindakan mengimport kucing dan anjing dari Sarawak ke Sabah bagi mengekang penularan wabak Rabies di negeri ini.

Menteri Pertanian dan Industri Makanan Sabah, Junz Wong berkata, tindakan itu termasuk memperketatkan kawalan di pintu sempadan kedua-dua negeri terutamanya di laluan darat, Kawalan Kuarantin Imigresen Sindumin-Merapok di negeri ini.

Menurut Junz, tindakan mengekang aktiviti mengimport haiwan yang terlibat dari Sarawak telah dilaksanakan sejak tahun lalu ketika wabak Rabies menular di sana.

“Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Sabah telah mempertingkatkan kawalan pintu masuk terutama sekali melalui darat.

“JPV negeri memberi jaminan telah membuat perancangan rapi utk menghalang penyakit ini daripada menembusi benteng kawalan kita,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Tambah Junz, biarpun Sabah masih bebas daripada penularan wabak Rabies tetapi, beberapa siri kempen kesedaran telah dilaksanakan di daerah Tawau, Kalabakan dan Nabawan.

“Penambahbaikan imunisasi akan dilaksanakan di sempadan Kalabakan-Kalimantan Utara serta Nabawan-Pensiagan-Sarawak. Semua anjing yang berada dalam lingkungan 30 kilometer akan diberi pelali vaksin rabies,” jelasnya. – K! ONLINE

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14052

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8195

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news