Sabah tetap tuntut 20 peratus royalti minyak 0 5485

SHAH ALAM: Kerajaan Negeri Sabah akan terus menuntut 20 peratus royalti minyak seperti yang termaktub dalam manifesto parti itu pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Ketua Menteri Sabah, Datuk Seri Mohd Shafie Apdal berkata pihaknya tidak berganjak dan akan terus memperjuangkan jumlah royalti tersebut.

“Dalam perjumpaan dengan Kementerian Kewangan hari ini tiada dibangkitkan tentang Petronas. Apa yang penting, Kerajaan Negeri Sabah tetap akan menuntut 20 peratus royalti minyak seperti mana dalam manifesto PRU14,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada pemberita selepas Majlis Berbuka Puasa bersama pelajar Sabah yang menuntut di institusi pengajian tinggi di Semenanjung di Pusat Konvensyen Setia City di Shah Alam di sini hari ini.

Ditanya apakah bentuk perbincangan dalam mesyuarat dengan Kementerian Kewangan, Mohd Shafie menjelaskan, ia hanya mesyuarat biasa dan merupakan salah satu tanggungjawab (menghadiri) yang diadakan selain diwakili dari seluruh negeri-negeri di negara ini.

Sementara itu ditanya sama ada beliau telah menyerahkan senarai calon untuk menjawat jawatan menteri dan timbalan menteri di peringkat Kabinet Persekutuan, Mohd Shafie memaklumkan sudah berbuat demikian.

Bagaimanapun, beliau enggan mendedahkan jumlah nama yang diserahkan sekali gus menyerahkan sepenuhnya keputusan pelantikan kepada budi bicara Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad. – Awani Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14052

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8195

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news