Sarawak eksport 850 buaya termasuk ke UK, Hong Kong 0 7653

KUCHING: Sebanyak 850 ekor buaya dieksport ke luar negara dari negeri ini dalam setahun sejak 2017, terutama ke Hong Kong dan United Kingdom.

Menurut Timbalan Pegawal Hidupan Liar Jabatan Hutan Sarawak (JHS), Engkamat Lading, buaya liar dibenarkan menjadi haiwan komersial sejak Oktober 2018 dan aktiviti mengeksport buaya bermula sejak 2018.

“Sejak dua tahun lepas, bermula 2017, kita telah mengeksport 850 ekor buaya setahun ke Hong Kong, United Kingdom dan negara lain,” jelasnya di sini semalam.

Jelasnya, buaya yang dieksport itu tidak termasuk buaya ternakan.

“Buaya yang dieksport ialah buaya liar yang ditangkap di sungai dan bukan buaya ternakan,” katanya lagi.

Sebelum ini Jabatan Hutan Sarawak (JHS) dilaporkan mengesahkan sebuah syarikat di negeri ini memiliki permit sah untuk mengeksport buaya hidup yang diternak di ladang miliknya di Siburan, Serian ke luar negara.

Difahamkan sebanyak 60 lesen memburu buaya dikeluarkan sejak dua tahun lalu sebagai langkah mengawal peningkatan populasi reptilia itu bagi mengelakkan wujud konflik dengan manusia di negeri ini.

Ia termasuk lesen bagi penjualan daging dan kulit buaya, terutama bagi tujuan perubatan serta pembuatan produk kraf.

Kata laporan berkenaan, pengeluaran lesen pemburuan dan penjualan buaya bertujuan mengimbangi populasi reptilia itu, sekali gus mengurangkan ancamannya terhadap manusia.

Inisiatif berkenaan turut membantu mewujudkan sumber pendapatan bagi masyarakat setempat, terutama di kawasan sungai dikenal pasti memiliki kepadatan buaya yang tinggi.-SarawakVoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13428

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12899

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news