Sarawak patut dapat dua menteri, kata pemimpin DAP 0 5563

Dengan baki kabinet yang bakal mengangkat sumpah tak lama lagi, pemimpin DAP Sarawak menggesa sekurang-kurangnya dua menteri dan tiga timbalan menteri dilantik dari kalangan anggota parlimen negeri itu.

Pengerusi DAP Serian Edward Andrew Luwak berkata, ia sejajar dengan janji Perdana Menteri Tun Dr Mahathir Mohamad dan Pakatan Harapan dalam manifesto PRU ke-14.

Gesaan itu susulan senarai lantikan kabinet – yang tidak disahkan – yang tular semalam, antara lain menunjukkan hanya seorang menteri dan timbalan menteri daripada Sarawak.

“Senarai tular itu menunjukkan Sarawak hanya akan ada seorang menteri dan timbalan menteri. Sabah yang dimenangi rakan bukan komponen HARAPAN tetapi kurang kerusi (parlimen) pula mendapat tiga menteri.

“(Manifesto HARAPAN) berjanji untuk mengembalikan Sabah dan Sarawak kepada status berdasarkan Perjanjian Malaysia 1963,” katanya dalam kenyataan hari ini.

Mengulas lanjut, beliau berkata Sarawak menyumbang sepuluh kerusi Parlimen kepada kejayaan HARAPAN pada PRU ke-14 – DAP dengan enam kerusi dan PKR empat.

“Ia meningkat kepada 12 selepas dua calon bebas menyertai PKR. Peralihan sokongan ini perlu diiktiraf.

“Secara idealnya, perlu ditimbang untuk Sarawak mendapat dua menteri dan tiga timbalan,” katanya lagi.

Katanya lagi, penduduk Sarawak akan melihat lantikan seorang menteri sahaja dari negeri itu sebagai ejekan, apatah lagi Sarawak adalah negeri terbesar di Malaysia. – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14000

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news