Sarawak peruntuk RM174.8 juta untuk skim rumah selesa, tapak lot teratur – Awang Tengah 0 5647

SADONG JAYA: Kerajaan negeri meluluskan RM174.8 juta dalam Rancangan Malaysia Ke-11 (RMK11) bagi melaksanakan 35 Skim Pembesaran Kampung (SPK) dan Skim Penempatan Semula (SPS) di seluruh Sarawak.

Daripada peruntukan berkenaan, Samarahan mendapat peruntukan RM41.36 juta untuk melaksanakan lima SPK ini.

Menurut Timbalan Ketua Menteri Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, inisiatif kerajaan negeri ini memberi peluang kepada masyarakat kampung memiliki rumah selesa dengan lot kediaman lebih teratur.

Tengah yang juga Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli meminta masyarakat setempat terus menyokong kerajaan agar setiap perancangan yang dilaksanakan dapat berjalan lancar.

Bercakap pada sidang media selepas Majlis Pecah Tanah Skim Pembesaran Kampung Sadong Jaya pada Isnin, Tengah berkata projek SPK Sadong Jaya sendiri menelan kos RM8.71 juta.

Projek tersebut menyediakan 290 lot kediaman dengan mempunyai kemudahan lain termasuk surau atau masjid serta industri desa dan beberapa komponen rizab kerajaan. –Sarawakvoice

Gambar fail

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14052

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8195

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news