Sardin keluaran King Cup tidak terbabit arahan tarik balik 0 5888

Produk yang diarahkan ditarik balik adalah ‘Mackerel in Tomato Sauce’, bukan ‘Sardines in Tomato Sauce’. – Gambar media sosial

KUALA LUMPUR – Syarikat Marushin Canneries (M) Sdn Bhd menjelaskan  bahawa produk sardin dalam tin berjenama King Cup yang dikeluarkannya tidak terbabit dengan produk sardin yang ditarik balik dari pasaran seperti arahan Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Pengurus Pentadbiran dan Sumber Manusianya, Josephine Loo dalam kenyataan hari ini berkata, produk ‘King Cup-Sardines in Tomato Sauce’ tidak terkandung dalam senarai produk yang ditarik balik seperti dilaporkan.

“Kenyataan KKM dengan jelas menyatakan (syarikat itu) Mackerel in Tomato Sauce (antara produk yang ditarik balik), bukan Sardines in Tomato Sauce,” katanya.

Menurut kenyataan KKM semalam, tiga produk sardin dalam tin dan tiga produk mackerel dalam tin dikesan mengandungi bendasing iaitu cacing.

Sehubungan itu KKM telah mengarahkan produk berkenaan ditarik balik dari pasaran. – Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13982

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8187

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news