Sebagai Menteri, saya sudah boleh masuk ke Sarawak- Zuraida Kamaruddin 0 5669

Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan (KPKT) Zuraida Kamaruddin berkata sebagai seorang menteri kabinet, beliau kini sudah boleh memasuki semula ke Sarawak.

β€œSaya sudah boleh pergi ke Sarawak, sebab saya sekarang menteri. Alhamdulillah, saya aktif di Sarawak dulu.

β€œDalam tempoh satu atau dua minggu akan melawat Sarawak, kerana mereka (rakyat) menunggu kedatangan saya untuk melihat perkara yang masih belum diselesaikan,” katanya.

Beliau memberitahu pemberita selepas demikian mengadakan lawatan ke Rumah Transit 1Malaysia, Pinggiran Bukit Jalil, hari ini.

Pada 24 Mei lalu, Pengarah Jabatan Imigresen Malaysia (Imigresen) Sarawak, Ken Laben mengesahkan larangan ke atas beberapa menteri kabinet yang disenarai hitam untuk masuk ke Sarawak sudah ditarik balik bermula 23 Mei selepas pihaknya menerima arahan daripada kerajaan negeri.

Menurutnya, menteri kabinet berkenaan adalah mereka yang sudah mengangkat sumpah jawatan itu Isnin lalu – Malaysiakini

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13843

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news