SFCSB Sibu dan Bintulu banteras pembalakan haram di Baleh, Kapit 0 5959

KUCHING: Bertindak atas aduan awam dan berdasarkan maklumat yang dikumpulkan, Pejabat Wilayah Serantau Sarawak Forestry Corporation Sdn Bhd Bhd (SFCSB) Sibu dan Bintulu telah menjalankan operasi membanteras aktiviti pembalakan haram di kawasan Baleh, Kapit.

Ia merupakan operasi bersama dengan Unit Keselamatan dan Penguatkuasaan Negeri dan Polis Marin Sibu bermula 7 hingga 10 Ogos lepas.

Hasil daripadanya berjaya mengesan dan menahan balak dan jentera yang digunakan di pelbagai tempat.

Sebanyak 794 batang kayu balak haram telah  dirampas bersama dua jengkaut, empat traktor dan dua lori.

Kayu dibalak secara haram dari kawasan lesen balak berdekatan dan tidak terdapat sebarang tanda rasmi pada kayu tersebut.

Pada masa serbuan, tiada seorang pun ditemui di tempat kejadian.

Semua kes telah dilaporkan ke balai polis dan diserahkan kepada Jabatan Hutan Sarawak untuk siasatan lanjut. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13388

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8126

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news