SMK Riam Miri menang tempat pertama anugerah All About Youth 2019 0 191

KUALA LUMPUR: Usaha dan kerja keras lima pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Riam Miri, Sarawak, membuahkan hasil ciptaan alat mereka memenangi hadiah pertama anugerah Sentuhan Harapan-All About Youth (AAY) 2019 Chairman’s Circle Award, anjuran Yayasan PETRONAS, hari ini.

Pelajar berkenaan mencipta alat dinamakan Riam Xplug yang berfungsi memberi amaran kepada pengguna untuk menanggalkan plag alat elektrik mereka menerusi aplikasi telefon pintar, sebelum memutuskan arus elektrik secara automatik.

Sebagai juara, lima pelajar itu membawa pulang hadiah utama RM30,000 dan peluang untuk mengkomersialkan projek mereka dengan sebuah syarikat sosial.

Ketua kumpulan pelajar itu, Magdalena Suling Jalong, 16, berkata inovasi mereka boleh digunakan dalam kehidupan harian.

“Pada masa hadapan kami berharap dapat menampilkan generasi alat ini yang lebih menyeluruh dan boleh berada di pasaran.

“Kita berhasrat untuk mengurangkan pelepasan karbon dengan mengurangkan penggunaan elektrik, jadi daripada menanggalkan plag (secara manual), kini anda boleh menggunakan telefon pintar dengan memuat turun aplikasi Riam Aplug untuk mengawalnya,” katanya kepada BERNAMA.

Sekolahnya adalah salah satu daripada lima pasukan finalis yang dihakimi berhubung inovasi, relevan, impak mampan dan kebolehan komersial projek, berdasarkan kepada kepada tema AAY2019 ‘Mengurangkan Pelepasan Karbon untuk Masa Hadapan yang Lebih Baik’.

Sementara itu, Muhammad Amir Hariz Mashuri, 16, dari SMK Tun Habab, Johor, yang meminati bidang elektronik memenangi Anugerah Remaja Terbaik dan membawa pulang hadiah wang RM3,000.

“Satu hari nanti saya ingin memiliki syarikat saya sendiri yang boleh membangunkan idea untuk inovasi, dan ini bukan penghujungnya, malah saya akan bawa idea-idea ke masa hadapan untuk menambah baik dan menaik tarafnya,” katanya.

Beliau berkata demikian merujuk kepada idea pasukannya, PELTZ, yakni pendingin hawa yang tidak bergantung kepada ‘chlorofluorocarbon’ (CFC), akan memberi manfaat kepada alam sekitar di masa hadapan.

Tahun ini 50 sekolah dengan 1,000 pelajar mengambil bahagian dalam AAY2019 dalam usaha mencari penyelesaian berkaitan alam sekitar dan acara itu disokong oleh Kementerian Pendidikan serta Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim.

Turut hadir dalam program hari ini ialah Pengerusi Yayasan PETRONAS, Datuk Ahmad Nizam Salleh dan Ketua Pegawai Eksekutif yayasan itu, Lita Osman. – BERNAMA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cadangan hadkan kelajuan motosikal ‘kapcai’ sedang diteliti 0 656

KUALA LUMPUR: Cadangan mengehadkan kelajuan motosikal berkapasiti kecil atau lebih dikenali sebagai kapcai kepada 70km/jam memerlukan kajian lebih teliti kerana ia membabitkan kira-kira 10 juta pemilik berdaftar di negara ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, selain membabitkan isu keselamatan, kerelevanan cadangan itu juga perlu dilihat daripada pelbagai sudut dan sejauh mana ia dapat dilaksanakan.

“Kita tahu ada cadangan untuk mengehadkan (kelajuan) kapcai, tetapi dalam keadaan di Malaysia, ia membabitkan ramai pemilik kapcai, mungkin dalam lingkungan 10 juta (pemilik) motosikal.

“Jadi, ini adalah satu keputusan yang akan beri kesan yang sangat besar, saya bukan menolak cadangan itu tetapi daripada segi ‘practicality’ untuk melaksanakan cadangan itu perlu dilihat daripada pelbagai sudut,” katanya, di sini.

Beliau ditemui selepas menjadi tetamu bagi program ‘Jendela Fikir’ terbitan Bernama Radio, di Ibu Pejabat pertubuhan berita itu.

Ogos lepas, Menteri Kerja Raya, Baru Bian dilaporkan berkata saranan untuk mengenakan peraturan had laju kepada penunggang motosikal kapcai masih belum boleh dilaksanakan kerana ia memerlukan pemerhatian yang teliti untuk satu tempoh yang panjang.

Sebelum ini, The Safety First Group iaitu kumpulan prokeselamatan jalan raya, menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan had laju 70km/j untuk motosikal kapcai selain meminta lebih banyak laluan khas motosikal dibina bagi mengurangkan kemalangan jalan raya membabitkan golongan itu.

Mengulas tentang cadangan supaya mewujudkan laluan khas penunggang motosikal di sebelah kiri jalan raya, Loke berkata ia akan dikemukakan kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi untuk dijadikan sebahagian daripada Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Menurutnya, cadangan itu adalah konsep yang baik, bagaimanapun pelaksanaannya memerlukan perbelanjaan yang besar seperti membina struktur jalan dan sebagainya.

“Kita berharap dapat membina laluan khas motosikal ini dan juga menyediakan rekaan lebuh raya (yang sesuai) pada masa hadapan dengan mengambil kira perkara itu,” katanya. – BERNAMA

Spread the news

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 645

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link