SMK Riam Miri menang tempat pertama anugerah All About Youth 2019 0 138

KUALA LUMPUR: Usaha dan kerja keras lima pelajar Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Riam Miri, Sarawak, membuahkan hasil ciptaan alat mereka memenangi hadiah pertama anugerah Sentuhan Harapan-All About Youth (AAY) 2019 Chairman’s Circle Award, anjuran Yayasan PETRONAS, hari ini.

Pelajar berkenaan mencipta alat dinamakan Riam Xplug yang berfungsi memberi amaran kepada pengguna untuk menanggalkan plag alat elektrik mereka menerusi aplikasi telefon pintar, sebelum memutuskan arus elektrik secara automatik.

Sebagai juara, lima pelajar itu membawa pulang hadiah utama RM30,000 dan peluang untuk mengkomersialkan projek mereka dengan sebuah syarikat sosial.

Ketua kumpulan pelajar itu, Magdalena Suling Jalong, 16, berkata inovasi mereka boleh digunakan dalam kehidupan harian.

“Pada masa hadapan kami berharap dapat menampilkan generasi alat ini yang lebih menyeluruh dan boleh berada di pasaran.

“Kita berhasrat untuk mengurangkan pelepasan karbon dengan mengurangkan penggunaan elektrik, jadi daripada menanggalkan plag (secara manual), kini anda boleh menggunakan telefon pintar dengan memuat turun aplikasi Riam Aplug untuk mengawalnya,” katanya kepada BERNAMA.

Sekolahnya adalah salah satu daripada lima pasukan finalis yang dihakimi berhubung inovasi, relevan, impak mampan dan kebolehan komersial projek, berdasarkan kepada kepada tema AAY2019 ‘Mengurangkan Pelepasan Karbon untuk Masa Hadapan yang Lebih Baik’.

Sementara itu, Muhammad Amir Hariz Mashuri, 16, dari SMK Tun Habab, Johor, yang meminati bidang elektronik memenangi Anugerah Remaja Terbaik dan membawa pulang hadiah wang RM3,000.

“Satu hari nanti saya ingin memiliki syarikat saya sendiri yang boleh membangunkan idea untuk inovasi, dan ini bukan penghujungnya, malah saya akan bawa idea-idea ke masa hadapan untuk menambah baik dan menaik tarafnya,” katanya.

Beliau berkata demikian merujuk kepada idea pasukannya, PELTZ, yakni pendingin hawa yang tidak bergantung kepada ‘chlorofluorocarbon’ (CFC), akan memberi manfaat kepada alam sekitar di masa hadapan.

Tahun ini 50 sekolah dengan 1,000 pelajar mengambil bahagian dalam AAY2019 dalam usaha mencari penyelesaian berkaitan alam sekitar dan acara itu disokong oleh Kementerian Pendidikan serta Kementerian Tenaga, Sains, Teknologi, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim.

Turut hadir dalam program hari ini ialah Pengerusi Yayasan PETRONAS, Datuk Ahmad Nizam Salleh dan Ketua Pegawai Eksekutif yayasan itu, Lita Osman. – BERNAMA

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 205

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news

PNB umum 5.5 sen agihan pendapatan bagi ASB 0 215

KUALA LUMPUR: Permodalan Nasional Bhd (PNB) mengumumkan pengagihan pendapatan sebanyak 5.00 sen seunit dan bonus 0.50 bagi Amanah Saham Bumiputera (ASB) bagi 2019, walaupun FBM KLCI di Bursa Malaysia mencatatkan penyusutan 7.2 peratus setakat ini.

Pengerusinya Tan Sri Zeti Akhtar Aziz berkata ini melibatkan jumlah pembayaran RM9 bilion kepada lebih 10 juta pemegang unit.

Zeti berkata jumlah pemegang unit ASB melepasi paras 10 juta buat kali pertama pada tahun ini.

“(Kami) berpuas hati kerana keadaan adalah sangat mencabar,” katanya apabila ditanya sama ada PNB berpuas hati dengan prestasi itu.

Semasa pengumuman dividen ASB hari ini, beliau berkata pasaran menjadi semakin mencabar pada 2019, di tengah-tengah ketidaktentuan pasaran, perang perdagangan AS-China dan ketegangan geopolitik, serta kelembapan perdagangan global.

“Namun, ASB telah mampu mencapai agihan pendapatan berjumlah RM9 bilion pada 2019 daripada keuntungan yang direalisasikan yang dapat ditampung dengan meningkatkan pelaburan di peringkat global seperti disarankan di bawah Rangka Kerja Peruntukan Aset Strategik PNB,” katanya.

Di peringkat tempatan, beliau berkata FBM KLCI kekal turun naik sementara ringgit terkurang nilai.

Zeti berkata Bursa Malaysia dijangka mencatat prestasi lebih baik pada separuh kedua 2020 dengan pengurangan beberapa risiko dan ringgit berada dalam jajaran kecil sehingga suku kedua pada tahun depan.

Sementara itu, Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif kumpulan Jalil Rasheed berkata ASB berjaya mengumumkan agihan pendapatan yang berterusan kepada kesemua pemegang unit, mencerminkan komitmennya dalam menyampaikan pendapatan yang lestari kepada Bumiputera.

“Sebanyak 65 peratus daripada pelaburan ASB berada di pasaran saham di Malaysia. Jika nilai pasaran saham merosot, kita akan menerima kesan kerana perlu membayar dividen daripada keuntungan yang direalisasikan,” katanya.

“Oleh itu, sekiranya harga saham tidak meningkat, adalah sukar untuk kita menjana pulangan pelaburan.

“Bagaimanapun, pemegang unit tidak perlu bimbang kerana semua keputusan mengenai pelaburan telah melalui proses penilaian yang amat ketat,” katanya.

ASNB mengumumkan pengagihan pendapatan 6.50 sen seunit bagi ASB dengan bonus 0.50 sen pada tahun lepas dan 7.00 sen seunit dengan bonus 0.25 sen pada 2017.

“Pada 1998, pasaran saham agak stabil dan tidak menghadapi cabaran geopolitik seperti yang berlaku pada masa ini.

“Pasaran Malaysia di Asia juga agak luas, namun, sejak lebih 20 tahun lepas, China telah menjadi pasaran terbesar dan ada negara lain mempunyai pasaran lebih luas berbanding negara ini seperti India, Korea dan Taiwan.

“Banyak yang telah berubah. Oleh itu, kita tidak dapat memberikan contoh untuk membandingkan 1998 dengan masa kini, di tengah-tengah situasi pelaburan yang berdepan perubahan,” katanya ketika ditanya mengenai perbandingan dividen yang diumum semasa krisis kewangan Asia yang lebih tinggi berbanding yang diumum hari ini.

Secara keseluruhan, PNB telah membayar pengagihan pendapatan kumulatif berjumlah RM152 bilion kepada semua pemegang unit ASB sejak penubuhannya pada 1990.

Jumlah aset PNB di bawah pengurusan telah tumbuh 5.7 peratus kepada RM311.9 bilion, dengan pendapatan bersih pro forma dan dana unit amanah RM10.7 bilion.

Unit dalam edaran turut meningkat 7.5 peratus kepada 253.8 bilion unit melibatkan kemua 14 dana.

PNB telah menyediakan pulangan yang lestari secara berterusan dengan merekodkan jumlah pembayaran RM13.2 bilion merentasi semua dana pada 2019. – Bernama

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link