Sudah-sudahlah Guan Eng, Chong: Anda sendiri yang berjanji 0 6136

Sudah sudahlah Lim Guan Eng. Anda dan Chong Chieng Jen sendiri yang telah berjanji. Mengapa terus-terusan hendak salahkan orang lain pula?

Beri sahaja royalti minyak dan gas 20 peratus seperti dijanjikan kepada Sarawak dan jangan lupa 50 peratus daripada hasil kutipan cukai di Sarawak, juga dijanjikan diberi kepada kerajaan negeri jika PH berjaya menawan Putrajaya pada Pilihan raya Umum Ke-14 (PRU-14).

Dah setahun empat bulan PH berjaya menawan Putrajaya, mana pergi janji anda berdua? Sampai bila hendak menyalahkan orang lain untuk menutup kelemahan dan kegagalan diri?

Nampak sangat kamu hanya pandai mencari salah orang, dengan satu jari menunding ke arah kerajaan terdahulu, empat jari lagi tunjuk ke arah diri kamu sendiri yang gagal mentadbir dan mengurus kewangan negara.

Rakyat juga sudah muak dengan alasan kamu yang berterusan menyalahkan kerajaan terdahulu untuk menutup kelemahan dan kegagalan diri. Sudah lebih setahun memerintah, keadaan ekonomi bertambah buruk dan rakyat semakin dibebani kos sara hidup yang semakin tinggi, sedang pada masa ramai yang hilang pekerjaaan.

Apa yang Guan Eng selaku Menteri Kewangan buat? Cuma mampu menyalak sepanjang masa menyalahkan kerajaan terdahulu tanpa melaksanakan usaha untuk memperbaiki keadaan dan menarik lebih ramai pelabur ke negara ini. Malah Guan Eng menakut-nakutkan pelabur dengan tuduhan liar bahawa Sarawak akan bankrap. Mungkin Guan Eng sudah lupa beliau kini berada dipihak kerajaan sehingga tindak tanduk beliau masih lagi seperti pembangkang.

Malah Pengerusi Majlis Penasihat Kerajaan, Tun Daim Zainuddin, sudah beberapa kali dari tahun lalu hingga ke tahun ini, meminta supaya pemimpin PH berhenti menyalahkan kerajaan terdahulu sebaliknya memberi tumpuan kepada usaha menunaikan janji kepada rakyat yang mengundi mereka dalam PRU-14.

Guan Eng sepatutnya ikut nasihat Tun Daim atau letak sahaja jawatan jika merasakan diri sendiri gagal melaksanakan amanah yang telah diberikan oleh rakyat.

Kenyataan Media
(Respon kepada Kenyataan Menteri Kewangan)

Dato’ Sri Hj Fadillah Hj Yusof
Ketua Whip GPS
Ahli Parlimen P.194

-SarawakVoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13257

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12722

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news