Sultan Brunei lantik Steven Chong jadi Ketua Hakim Negara 0 4193

Sultan Brunei, Sultan Hassanal Bolkiah melantik Steven Chong Wan Oon, sebagai ketua hakim negara bulan lepas.

Menurut agensi berita Brunei, Media Permata, pelantikan Steven selaku Ketua Hakim di Mahkamah Besar berkuatkuasa 30 Jun lalu, menggantikan Kifrawi Kifli yang selesai menjalankan tempoh perkhidmatannya.

Menurut bekas ketua hakim negara, Tun Abdul Hamid Mohamad, Brunei mengamalkan sistem dwi undang-undang seperti di Malaysia dan melaksanakan hukum hudud dan qisas, atau Perintah Kanun Kesalahan Jenayah Syariah 2013.

Hukuman hudud dan qisas diperkenalkan secara berperingkat sejak 2014 dan dikuatkuasakan ke atas orang Islam dan bukan Islam.

Peruntukan undang-undang lain masih berjalan seperti biasa dan dibicarakan di mahkamah sivil.

Hukuman hudud dan qisas diperkenalkan dalam keadaan Brunei yang mengamalkan sistem beraja mutlak dengan kuasa ke atas eksekutif dan perundangan, dan tidak ada sekatan keperlembagaan dalam bidang kuasa mahkamah sivil dan syariah

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13365

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8123

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news