Tentera gagalkan cubaan seludup motosikal curi 0 8629

SERIKIN: Cubaan dua warga Indonesia untuk membawa keluar motosikal curi dari sempadan Malaysia-Indonesia berjaya digagalkan oleh tentera pada Ahad.

Pasukan Angkatan Tentera Rejimen Ke-4 Kor Armor Diraja sedang melaksanakan tugas rondaan sekitar pukul 1 tengah hari apabila terserempak dengan kelibat dua lelaki mencurigakan yang sedang menunggang motosikal melalui lorong tikus berhampiran sempadan.

Menurut Jurucakap Markas Divisyen Pertama Infantri, pihak tentera bertindak menahan kedua-dua lelaki tersebut yang sedang menunggang motosikal tersebut, mereka namun berjaya meloloskan diri kekawasan sempadan.

“Pemeriksaan lanjut yang dilakukan terhadap motosikal termasuk semakan dengan pihak Ibu Pejabat Polis Daerah Bau mendapati motosikal tersebut dilaporkan dicuri sebelum ini.

“Anggota terbabit kemudiannya membuatlaporan polis serta menyerahkan motosikal terbabit kepada pihak polis untuk tindakan lanjut,” katanya. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14072

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8198

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news