Trio boling wanita tamat penantian emas 0 7835

TRIO boling wanita negara, Esther Cheah, Siti Safiyah Amirah Abdul Rahman dan Syaidatul Afifah Badrul Hamidi cemerlang menamatkan penantian pingat emas kontinjen Malaysia di Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018, hari ini. – Foto BERNAMA

KUALA LUMPUR: Trio boling wanita negara, Esther Cheah, Siti Safiyah Amirah Abdul Rahman dan Syaidatul Afifah Badrul Hamidi cemerlang menamatkan penantian pingat emas kontinjen Malaysia di Sukan Asia Jakarta-Palembang 2018, hari ini.

Pada aksi di Pusat Boling Jakabaring, Palembang itu, ketiga-tiganya mempamer persembahan bertenaga dengan mengumpul keseluruhan 4,326 jatuhan pin daripada 18 permainan keseluruhan.

Pingat perak diraih Taiwan dengan 4,255 jatuhan pin manakala Singapura berpuas hati memperoleh gangsa dengan 4,250 jatuhan pin.

Trio kedua Malaysia yang diketuai Shalin Zulkifli, Natasha Roslan dan Sin Li Jane begitupun hanya mampu menamatkan cabaran di kedudukan keempat selepas mengumpul 4,144 jatuhan pin.

“Kami benar-benar gembira memenangi emas ini kerana kami sudah berusaha dengan amat keras. Dengan sistem pemarkahan baharu, kami agak gemuruh tetapi kami mempercayai satu sama lain dan berada dalam landasan yang baik.

“Kali terakhir pasukan wanita memenangi emas di Sukan Asia adalah pada edisi 2006 di Doha, jadi kami menunggu amat lama untuk kejayaan ini,” kata Siti Safiyah.

Kali terakhir skuad negara memenangi emas di Sukan Asia adalah pada edisi 2010 di Guangzhou, China.
Empat tahun lalu di Incheon, Korea Selatan skuad negara hanya membawa pulang empat perak.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14000

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news