Tentera tumpaskan dua pencuri motosikal di Serikin 0 5738

BAU: Dua pencuri motosikal dipercayai rakyat Indonesia, berjaya dicekup semalam, ketika sedang melarikan dua motosikal curi ke sempadan negara jiran.

Hasrat kedua-duanya, yang berusia 24 dan 23 tahun, berjaya dihidu sepasukan lima anggota Batalion Ke-13 Rejimen Askar Melayu DiRaja (13 RAMD) sekitar jam 9.40 pagi semalam ketika sedang melaksanakan rondaan Op Serkap di Kampung Serikin, Bau.

“Turut ditemui pelbagai peralatan untuk mencuri motosikal.

“Siasatan lanjut turut mendapati suspek tidak memiliki dokumen perjalanan yang sah.

Dua jenis motosikal yang dirampas ialah Yamaha Lagenda dan Yamaha 125z serta sejumlah wang 80,000 Rupiah.

Kesemua rampasan kemudian diserahkan kepada Ibu Pejabat Polis Daerah Bau untuk tindakan selanjutnya.

Keseluruhan rampasan dianggarkan bernilai lebih kurang RM17,000. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14340

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8231

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news