Tentera tumpaskan tujuh penyeludup bermotosikal larikan 27 guni bawang merah di Serian 0 5638

SERIAN: Hasrat tujuh lelaki untuk menyeludup 27 guni bawang merah ke negara jiran terkandas apabila mereka ditahan sepasukan lapan anggota Batalion Ke-13 Rejimen Askar Melayu Diraja (13 RAMD)

Mereka dicekup sekitar jam 10.30 pagi semalam di kawasan Ladang Tetangga Akrab, dekat sini.

Menurut jurucakap pasukan, kesemua suspek ditangkap setelah anggota yang bertugas mengesan mereka dalam keadaan mencurigakan.

Difahamkan kesemua bawang merah itu adalah seberat 432 kilogram, dengan nilai pasaran sekitar RM3,801.60.

Menurut jurucakap itu lagi, siasatan awal mendapati, kesemua suspek berusia sekitar 30 tahun dan berasal dari Indonesia.

Mereka berada di negara ini tanpa sebarang dokumen perjalanan dan perdagangan yang sah.

Barang-barang penyeludupan dan enam motosikal jenis Honda Wave CX serta sebuah Modenas Kriss kemudian diserahkan kepada pihak Balai Polis Serian untuk tindakan lanjut. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news