Tiada masalah kita meraikan kemerdekaan 31 Ogos 0 5615

KUCHING:Sambutan Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos harus diraikan sebagai rakyat Malaysia.

Naib Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) Datuk Abdul Karim Rahman Hamzah berkata bagi Malaysia, 31 Ogos boleh diterima pakai sebagai Hari Kemerdekaan negara yang diraikan oleh semua rakyat Malaysia.

Manakala Hari Malaysia diraikan pada 16September dan ia tidak menjadi satu masalah.

“Rakyat Sarawak seharusnya meraikan Hari Kemerdekaan pada 31 Ogos sebagai rakyat Malaysia,” katanya kepada Utusan Borneo semalam.

Karim yang juga Menteri Pelancongan, Kesenian, Kebudayaan, Belia dan Sukan berkata sebagai contoh ketika Amerika Syarikat (AS) diwujudkan pada 4 Julai, ia hanya terdiri daripada lapan negeri.

Namun katanya, kini AS dianggotai 52 negeri dan negeri-negeri lain yang ‘menyertai’ dan mendapat kemerdekaan seterusnya menjadi sebahagian daripada AS pada tarikh-tarikh berlainan.

“Demi perpaduan, tarikh simbolik iaitu 4 Julai diterima pakai dan sambutan Hari Kemerdekaan AS diraikan pada tarikh ini setiap tahun,” ujarnya.

Ketua Wanita PBB Dato Sri Fatimah Abdullah berkata 31 Ogos wajar diraikan oleh rakyat Sarawak kerana turut bergembira, Persekutuan Tanah Melayu merdeka daripada jajahan British pada tarikh itu.

“Sama seperti kita turut meraikan dan tumpang gembira apabila tiba hari Tahun Baharu Cina walaupun kita bukan berbangsa Cina,” katanya.

Fatimah yang juga Menteri Kebajikan, Kesejahteraan Komuniti, Wanita, Keluarga dan Pembangunan Kanak-Kanak berkata Sarawak merdeka pada 22 Julai 1963 dan seharusnya tarikh itu diingat dan disambut dengan gembira oleh semua rakyat negeri ini.

“Saya percaya rakyat lain dalam Malaysia juga turut gembira apabila kita meraikan hari pemerintahan sendiri atau Sarawak merdeka pada 22 Julai,” katanya.

Sementara itu Presiden Parti Reformasi Negeri Sarawak (STAR) Lina Soo pula berkata STAR khususnya dan rakyat Sarawak amnya gembira Persekutuan Tanah Melayu atau kini Semenanjung Malaysia sudah merdeka selama 61 tahun.

Bagaimanapun beliau mengingatkan rakyat Sarawak bahawa dalam persekutuan, wilayah-wilayah komponen iaitu negeri-negeri tidak mempunyai kedaulatan kerana dipegang oleh kerajaan persekutuan.

“Kedaulatan merupakan satu simbol kemerdekaan. Maka itu, Sarawak tiada Hari Merdeka yang boleh dianggapn sebagai hari kemerdekaan negeri ini,” ujarnya.

Beliau menambah, Hari Sarawak pada 22 Julai adalah untuk meraikan Sarawak mempunyai Ketua Menteri pertama iaitu Tan Sri Datuk Amar Stephen Kalong Ningkan dan kabinet untuk pemerintahan dalaman sendiri pada 1963.

Bagaimanapun katanya, Sarawak kekal dibawah jajahan British sehingga 16 September 1963 apabila kerajaan British menyerahkan kedaulatan kita kepada Malaya yang diberi nama baharu iaitu Malaysia. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13842

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news