Tiga parah, dua cedera termasuk bayi berusia empat bulan selepas Vios-Navara bertembung di Semukoi A di Serian 0 5889

SERIAN: Tiga parah, dua cedera selepas kenderaan yang mereka naiki terlibat dalam nahas jalan raya di Kilometer 77, Jalan Kuching-Serian berhampiran Semukoi A di sini petang semalam.

Ketua Siasatan dan Penguatkuasaan Trafik Negeri, Superintendan Alexson Naga Chabu berkata, insiden yang berlaku pada jam 3.30 petang itu melibatkan kenderaan Toyota Vios dan Nissan Navara.

“Siasatan awal mendapati, ia berpunca daripada kegagalan pemandi kenderaan Toyota Vios mengawal kenderaan ketika bergerak laju dari Kuching menuju Sri Aman lalu memasuki laluan bertentangan.

“Pemandu Nissan Navara yang berada di laluan tersebut tidak sempat mengelak lalu berlaku pertembungan yang menyebabkan bahagian depan kedua-duanya remuk.

Kata Alexson, impak kemalangan menyebabkan pemandu Toyota Vios, iaitu lelaki Iban dari Sibu yang berusia 30 tahun parah.

Turut parah seorang penumpang yang dipercayai ahli keluarganya yang berusia 59 tahun.

“Seorang bayi berusia empat bulan yang berada di pangkuan ibunya di dalam kenderaan Nissan Navara juga parah, manakala pemandu dan isterinya yang masing-masing berusia 27 dan 18 tahun cedera.

Kesemua mangsa katanya, telah dikejarkan ke Hospital Serian sebelum pemandu dan penumpang Nissan Navara dirujuk ke Hospital Umum Sarawak.

Pemandu dan penumpang Toyota Vios yang parah pula, telah dirujuk ke Pusat Rawatan Timberland (TMC), jelas Alexson.

Kemalangan yang berlaku di jalan satu lorong dua hala ini kini disiasat di bawah Seksyen 43 Akta Pengangkutan Jalan 1987, bagi mengenal pasti puncanya.

Sehingga kenyataan dikeluarkan pihak polis, ahli keluarga kedua-dua mangsa masih belum tampil membuat laporan polis. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13860

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news