Lelaki ditemui mati dengan darah berhamburan di Sungai Apong 0 5720

KUCHING: Penduduk di sekitar kawasan Sungai Apong di sini gempar pagi tadi apabila menemui seorang lelaki dalam keadaan tidak sedarkan diri manakala tandas tempatnya ditemui berlumuran darah.

Sumber polis memberitahu, lelaki tersebut ditemui sekitar jam 8.50 pagi dan pemeriksaan lanjut oleh pihak paramedik mendapati mangsa tidak lagi bernyawa.

“Kejadian berlaku di belakang sebuah tokong dan pemeriksaan lanjut terhadap mangsa kemudian mengenal pasti identitinya sebagai Sujono, 46 tahun dari Pontianak, Indonesia.

“Berdasarkan pemeriksaan awal, tiada tanda-tanda jenayah dan kekerasan ditemui, sebaliknya mangsa didapati mempunyai sejarah penyakit tuberculosis atau tb.

Kes kemudian diklasifikasikan sebagai ‘mati mengejut’ dan mangsa telah dihantar ke Jabatan Forensik Hospital Umum Sarawak, untuk membolehkan pihak Konsulat Indonesia mengesan warisnya. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13842

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news