UPKO keluar BN untuk bentuk kerajaan campuran dengan Warisan di Sabah 0 5570

UPKO hari ini mengumumkan keluar daripada Barisan Nasional (BN) bagi membentuk kerajaan campuran dengan Parti Warisan Sabah (Warisan).

Pemangku Presidennya Datuk Seri Wilfred Madius Tangau berkata keputusan itu dibuat pada mesyuarat tergempar Majlis Tertinggi (MT) UPKO yang diadakan hari ini.

MT UPKO sebulat suara bersetuju untuk keluar daripada BN dan membentuk kerajaan campuran dengan Warisan, katanya pada sidang media singkat, di sini.

Sejurus selepas pengumuman itu Tangau bergegas meninggalkan sidang media, difahamkan menuju ke Istana Negeri untuk mengadap Yang Dipertua Negeri Tun Juhar Mahiruddin.

Pagi tadi, Tangau dilaporkan telah menemui Presiden Warisan Datuk Seri Mohd Shafie Apdal di kediamannya di sini.

Pada pilihan raya umum ke-14 (PRU14) semalam, UPKO menang lima kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) dan satu kerusi Parlimen iaitu Tuaran menerusi Tangau.

Lima DUN berkenaan ialah DUN Kadamaian menerusi Ewon Benedick, Paginatan (Datuk Abidin Madingkir), Nabawan (Datuk Bobbey Ah Fang Suan), Kuamut (Datuk Masiung Banah) dan Kuala Penyu (Datuk Limus Jury).

Susulan keputusan UPKO tersebut BN kini hanya menguasai 24 daripada 60 kerusi DUN Sabah.

BN Sabah sebelum ini terikat 29 kerusi dengan Warisan berserta sekutunya sementara baki dua kerusi lagi dimenangi Parti Reformasi Negeri (Star).

– Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news