Tun M angkat sumpah jadi Perdana Menteri ketujuh jam 5 petang ini 0 5470

PUTRAJAYA: Pengerusi Parti Pakatan Harapan (PH), Tun Dr. Mahathir Mohamad sebentar tadi menjelaskan, pelantikan Perdana Menteri baharu Malaysia masih tergantung atas beberapa faktor.

Menurut Tun M, Pakatan Harapan telah menang dengan majoriti mudah dalam Pilihan Raya Umum ke-14 dan mendakwa berhak untuk membentuk kerajaan dengan menjunjung keluhuran perlembagaan.

“Perkara ini menjadi lambat apabila berlaku ketidakfahaman beberapa pihak atas perlembagaan negara Malaysia dan sehingga kini Malaysia masih tiada kerajaan yang memerintah.

“Kita perlu tubuhkan kerajaan secepat yang mungkin kerana banyak perkara yang perlu diselesaikan,”katanya.

Di bawah Artikel 53(2)(a) Perlembagaan Persekutuan, Yang di-Pertuan Agong perlu melantik Ahli Parlimen yang dipercayai mendapat sokongan majoriti Ahli Parlimen lain sebagai Perdana Menteri.

Tambah beliau lagi, status Najib sebagai Kerajaan Interim juga sudah berakhir dan Pakatan Harapan akan menyokong sepenuhnya calon Perdana Menteri mereka dan akan menandatangani satu borang calon Perdana Menteri daripada parti mereka iaitu Tun Mahathir Mohamad.

“Semua ahli parlimen Pakatan Harapan dan Parti Warisan Sabah telah sebulat suara menadatangani perisytiharan Perdana Menteri Malaysia yang baharu.

“Upacara Angkat Sumpah Perdana Menteri Malaysia dijadualkan pada jam 5 petang hari ini di Istana Negara,” katanya. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13843

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news