Uskup Agung Gereja terima banyak pesanan dan panggilan telefon sejak Selasa lalu 0 5549

KUCHING: Uskup Agung Gereja Katolik Kuching, Simon Poh menyifatkan perhatian yang diberikan oleh rakyat Sarawak susulan kejadian gangguan di pekarangan Mahkamah Persekutuan di sini  pada Selasa lalu sebagai rahmat menjadi anak Sarawak.

Poh mengakui sejak kejadian itu, beliau menerima banyak pesanan dan panggilan telefon sehingga bateri telefon bimbitnya kerap kehabisan bateri.

“Terlalu ramai yang menghubungi saya melalui pesanan atau panggilan telefon tidak kira pagi, tengah hari atau malam,” katanya ,sambil menambah beliau tidak mampu membalas kesemua pesanan tersebut.

Oleh itu, katanya, beliau gembira dan bersyukur menjadi anak Sarawak.

“Saya gembira menjadi anak Sarawak. Kita bertuah menjadi anak Sarawak, dan ini merupakan satu rahmat,” katanya.

Beliau berkata demikian selepas menghadiri majlis perasmian St Joseph’s International School di Padungan, di sini yang dilakukan oleh Ketua menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg.

Dalam kejadian Selasa lalu, segelintir individu mengganggu Poh sebaik beliau keluar dari Mahkamah Persekutuan. Namun, sebahagian individu lain melindungi beliau dan video berkenaan menjadi tular di media sosial.

Presiden Mahkamah Rayuan, Tan Sri Zulkefli Ahmad Makinuddin  berkata mahkamah sebulat suara mencapai keputusan menolak rayuan empat  individu meminta mahkamah sivil mendengar kes murtad mereka dan memutuskan ia tiada merit terhadapnya.

Beliau berkata, mahkamah menolak rayuan itu tanpa kos dan memutuskan isu yang dibangkitkan telah diselesaikan dalam kes-kes mahkamah yang lain.

Katanya, walaupun tiada peruntukan bagi murtad tetapi ada peruntukan atas perkara mengenai tindakan memeluk Islam yang bererti Mahkamah Syariah Sarawak mempunyai bidang kuasa terhadap isu murtad.

Menurutnya, terdapat Seksyen 68 dan 69 Ordinan Majlis Islam Sarawak yang boleh digunakan oleh Mahkamah Syariah Sarawak  untuk mendengar perkara berhubung isu murtad dalam Islam. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news