Wakil Rakyat GPS Boleh Bersuara Bebas Di Dewan Rakyat 0 3087

LAWAS – Wakil rakyat Gabungan Parti Sarawak (GPS) boleh bersuara secara bebas di Parlimen demi memperjuang dan mendapatkan kembali hak-hak Sarawak.

Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, Sarawak sudah mampu untuk membuat keputusan sendiri dan tidak lagi ditentukan oleh pihak luar menerusi amalan ‘whip’ dalam Parlimen yang menidakkan suara wakil rakyat Sarawak.

“GPS akan memberikan kerjasama dengan kerajaan Pakatan Harapan (PH), tetapi tidak akan bersama membentuk pakatan dengan PH.

“Kita (GPS) akan menyokong segala dasar yang baik, tetapi tidak akan menyokong sebarang dasar yang tidak memberi makna kepada Sarawak,” ujarnya pada majlis perasmian Tebingan Sungai Awat-Awat dan Ramah-Tamah Aidilfitri Peringkat Daerah Lawas di Awat-Awat, semalam.

Hadir sama Timbalan Ketua Menteri merangkap Menteri Pembangunan Bandar dan Sumber Asli dan Menteri Pembangunan Perindustrian dan Usahawan Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan, Menteri Muda Pertanian Dr Abdul Rahman Ismail, Ahli Parlimen Lawas Datuk Henry Sum Agong, Ahli Parlimen Limbang Hasbi Habibollah, ADUN Batu Danau Paulus Palu Gumbang dan Residen Bahagian Limbang Ir Ahmad Denney Ahmad Fauzi.

Abang Johari berkata, perolehan ekonomi Sarawak akan terus dipacu oleh sektor minyak dan gas yang kini berada di bawah bidang kuasa kerajaan Sarawak.

Hasil Sarawak katanya, akan disusun semula dengan lebih strategik untuk menyediakan kemudahan asas yang diperlukan oleh rakyat.

“Justeru, kemudahan seperti bekalan air bersih, bekalan elektrik dan kemudahan jalan raya yang selama ini mendapat peruntukan kerajaan pusat akan diurus sendiri oleh kerajaan Sarawak,” katanya.

Beliau menambah, perkampungan air Awat-Awat dan Lawas amnya, bakal lebih membangun apabila kawasan Teluk Brunei dibangun berdasarkan potensinya dalam sektor pelancongan, perikanan, pertanian dan petroleum iaitu penapisan minyak di Lawas yang membabitkan pelabur daripada luar negara.

“Sekarang ini kuasa untuk mengurus sumber asli adalah di tangan kita dan kita berhak menentukan dengan siapa kita patut bekerjasama,” katanya sambil menegaskan, kuasa politik, urus tadbir dan hala tuju Sarawak kini diterajui sepenuhnya oleh anak Sarawak sendiri.

Pada majlis itu, beliau turut mengumumkan berita gembira kepada warga nelayan di Awat-Awat dengan peruntukan RM738,000 untuk membeli enjin sangkut serta projek pembinaan Tebingan Sungai Awat-Awat seluas 3.3 ekar melibatkan dua fasa pembinaan iaitu RM21 juta untuk fasa pertama dan RM1.5 juta untuk fasa kedua.

“Ini merupakan mercu tanda dan infrastruktur yang boleh melonjakkan ekonomi setempat melalui aktiviti pelancongan, perniagaan dan kegiatan ekonomi lain yang berkaitan dengan industri perikanan,” katanya. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14019

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news