Warga emas maut dibaham buaya 0 596

Warga emas maut dibaham buaya

SARIKEI: Misteri kehilangan seorang warga emas ketika memancing di tebing Sungai Rusa di sini sejak petang Selasa lalu, terjawab apabila mayatnya ditemui dalam keadaan menyayat hati pagi tadi dengan kaki kanannya putus, dipercayai dibaham buaya.

Mayat mangsa, Leong Kheng Onn, 72, ditemui pasukan mencari dan menyelamat di anak sungai yang terletak kira-kira 300 meter dari pos kawalan bomba pada jam 11.40 pagi.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi, Jabatan Bomba dan Penyelamat Malaysia (JBPM) Sarawak berkata, laporan kehilangan mangsa dibuat anaknya pada jam 7 pagi, semalam.

Beliau berkata, berdasarkan laporan itu, mangsa dikatakan menaiki motosikal keluar dari rumahnya pada jam 5 petang Selasa lalu untuk memancing di tebing Sungai Rusa, di sini.

“Kehilangan mangsa disedari keluarganya apabila dia tidak balik ke rumah sehingga jam 9 malam dan mereka mencarinya sebelum menemui motosikal mangsa berdekatan sungai.

“Selain motosikal, keluarganya hanya menemui peralatan memancing serta selipar mangsa berdekatan motosikal itu,” katanya.

Menyedari sesuatu yang buruk berlaku, keluarganya membuat laporan polis sebelum bomba dimaklumkan mengenai kehilangan lelaki itu, pagi semalam.

“Sejurus menerima maklumat itu gerakan mencari dan menyelamat digerakkan membabitkan 13 anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Sarikei.

“Operasi itu turut dibantu enam anggota Pasukan Polis Marin, empat anggota Angkatan Pertahanan Awam Malaysia, dua kakitangan Lembaga Sungai-Sungai Sarawak serta 11 penduduk kampung,” katanya.

Katanya lagi, sebaik ditemui pagi tadi, mayat mangsa dibawa ke pos kawalan bomba sebelum diserahkan kepada polis untuk tindakan lanjut. – Berita Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 286

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news

DUN Sarawak lulus RUU Perbekalan Tambahan 2020 0 403

DUN Sarawak lulus RUU Perbekalan Tambahan 2020

KUCHING: Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak meluluskan Rang Undang-Undang (RUU) Perbekalan Tambahan 2020, selepas ia dibaca kali kedua oleh Menteri Kewangan Kedua, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, hari ini.

RUU Perbekalan Tambahan itu adalah bagi menampung perbelanjaan tambahan negeri berjumlah RM388.21 juta.

RUU itu disokong oleh Timbalan Ketua Menteri yang juga Menteri Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Terminal Perindustrian dan Pembangunan Usahawan, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan. – Berita Harian

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link