Warga Britain maut terjatuh di puncak Pinaccle di Taman Negara Mulu 0 5560

MIRI: Seorang warga Britain maut setelah terjatuh di puncak Pinaccle di Taman Negara Mulu, malam tadi. 

Menurut Penolong Pengarah Operasi Bomba dan Penyelamat Negeri Tiong Ling Hii, pihaknya menerima maklumat kejadian sekitar jam 9.07 malam tadi melalui emel daripada Pengurus Mulu World Heritage, Hein Gerstner.

“Berdasarkan maklumat tersebut, mangsa dikenali sebagai Nigel Bevan, 50 tahun, telah terjatuh di denai pendakian dan mengalami kecederaan teruk di bahagian kepala.

“Susulan daripada kejadian operasi menurunkan mangsa kemudian digerakkan oleh pasukan mencari dan menyelamat (SAR) Taman Negara Mulu yang tiba di lokasi iaitu kilometer 2.1 sekitar jam 8.30 malam.

“ketika diturunkan mangsa masih boleh bercakap dan sedar.

Bagaimanapun katanya, sekitar jam 2.28 pagi, ketika usaha menurunkan mangsa dari puncak ke Kem 5 dilakukan, mangsa telah berada dalam keadaan tidak sedar diri.

“Pasukan SAR ini telah tiba ke Kem 5 pada jam 6.00 pagi tadi.

Kata Ling Hii, Unit Udara Bomba kemudian digerakkan ke lokasi, dengan tujuan menerbangkan mangsa ke Hospital Miri.

“Operasi bermula sekitar jam 7.30 pagi tadi, turut disertai seorang doktor dari hospital berkenaan,” katanya lagi. —

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news