Rangkaikan alam siber, alam fizikal dan bekalan air, pendekatan Abang Jo tingkat hidup rakyat 0 5621

KUCHING: Datuk Patinggi Abang Johari malam tadi menjelaskan tiga pendekatan yang diambil beliau sejak menjadi Ketua Menteri lebih setahun lalu adalah melaksanakan keterangkaian dari segi fizikal, alam maya dan bekalan air.

Ketua Menteri berkata, keterangkaian dari segi fizikal dengan membina jambatan dan jalan raya penting untuk menghubungkan 2.7 juta penduduk di negeri ini, terutama di kawasan pesisiran dan pedalaman, termasuk di Belaga.

“Pertumbuhan ekonomi bergantung kepada infrastruktur,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam rancangan bicarawara ‘Bersama Ketua Menteri Sarawak’ yang disiarkan secara langsung melalui TV1, malam tadi.

Rancangan itu dikendalikan oleh moderator terkenal Sayed Munawar Sayed Mustar.

Dari segi internet, Ketua Menteri telah mendapatkan peruntukan RM1 bilion untuk membina 5,000 menara telekomunikasi bagi memastikan penembusan jalur lebar, termasuk di kawasan pedalaman.

Langkah itu, katanya, juga diambil untuk memastikan kepantasan 50mbps di luar bandar dan antara 100-150 mbps di bandar.

Langkah ini, jelasnya, perlu bagi memastikan dasar ekonomi digital yang diperkenalkannya dapat direalisasikan.

“Ini asas untuk lonjakkan ekonomi dan pembangunan secara holistik, selain daripada memberi latihan yang sesuai kepada generasi muda termasuk dalam bidang keselamatan siber,” katanya.

Dari segi bekalan air, Ketua Menteri berkata, beliau akan melaksanakan projek grid air yang bakal menjamin bekalan air bersih bagi penduduk di negeri ini.

“Projek ini memakan belanja yang besar, tetapi kita perlu laksanakannya demi rakyat. Kita akan sedut air dari empangan,” katanya.

Sebelum ini, Abang Johari mengumumkan, projek grid air berkenaan akan memakan belanja sekitar RM8 bilion. — Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13365

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8123

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news