Abang Jo umum laluan LRT Sarawak esok 0 5872

KUCHING: Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg akan mengumumkan laluan sistem aliran transit ringan (LRT) Sarawak yang pertama di pejabatnya Tingkat 22, Wisma Bapa Malaysia pada jam 2.30 petang esok.

Menurutnya, pengumuman itu penting kerana ia membuktikan apa yang diumum sebelum ini bukan ‘omong kosong’.

” LRT ini akan melalui kawasan ini (Demak Laut), dengan salah satu stesennya, terletak di Muara Tebas.

“Dari sini juga ia akan menghubungi destinasi pelancongan di Damai, dengan salah satu hentiannya adalah di Kampung Sungai Batu, Santubong,” katanya ketika melancarkan majlis pecah tanah Modular System Factory Development di Taman Perindustrian Demak Laut di sini sebentar tadi.

Kilang tersebut dibangunkan secara usahasama oleh Perbadanan Perumahan Sarawak (HDC) dengan kerjasama Foshan Conceiving Board-Manufacturing Co Ltd dari Guangzhou, China dan syarikat tempatan, Smart Housing R&D Sdn Bhd.

Mengulas lanjut, Abang Johari berkata, dengan jarak lebih 100 kilometer yang menghubungkan Kuching ke Serian, keretapi yang bergerak pada kelajuan sekitar 80 kilometer sejam ini akan membolehkan warga Serian dan sekitar sampai ke pusat bandar sekitar 30 ke 50 minit.

Sebelum ini, beliau membayangkan pembinaan lakuan LRT itu kelak akan melibatkan dwi barisan.

Menurut Abang Johari, kewujudan LRT ini kelak bukan sahaja akan dapat menangani kesesakan lalu lintas, malah membuka banyak projek pembangunan dan perumahan baharu.

“Ini membantu kita mengawal harga tanah dan harga rumah daripada melambung tinggi, kerana berlakunya pembukaan kawasan baharu di luar bandar.

“Kos sara hidup juga dapat ditangani kerana setiap keluarga bukan sahaja tidak perlu memiliki sehingga dua buah kenderaan, malah tidak lagi dibeban kos minyak.

“Kemuncaknya, kita hendak bangunkan sistem pengangkutan awam yang efisien dan murah serta mensejahterakan hidup rakyat,” jelasnya lagi.

Turut hadir Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Profesor Dr Sim Kui Hian; Adun Demak Laut, Dr Hadzland Hipni; Pengerusi HDC, Datuk Dr Abang Abdul Rauf Abang Haji Zen; dan Pengerusi Daya Builders Sdn Bhd, Ibrahim Baki. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14340

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8231

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news