Sarawak sediakan rumah berkualiti lebih murah, cepat siap dan mudah milik tidak lama lagi β€” Abang Johari 0 5874

KUCHING: Sarawak bakal memiliki rumah pada kadar lebih murah berbanding harga mencekik mahal pada waktu ini.

Ketua Menteri, Datuk Patinggi Abang Johari Tun Openg berkata, pengenalan rumah berasaskan sistem modular ini akan membolehkan pemaju-pemaju perumahan membina rumah pada harga yang berpatutan.

“Ini membolehkan kita membekal rumah kepada pasaran pada harga setidak-tidaknya kurang RM300 ribu atau RM250 ribu,” katanya ketika berucap sebelum upacara pecah tanah Modular System Factory Development di Taman Perindustrian Demak Laut di sini.

Projek kilang tersebut dimajukan bersama oleh Perbadanan Perumahan Sarawak (HDC), dengan kerjasama syarikat China, Foshan Conceiving Board Manacturing Co Ltd dan Smart Housing R&D Sdn Bhd.

Menurutnya lagi, inisiatif ini penting kerana menerusi teknologi ‘pasang siap’ ini, rumah bukan sahaja dapat disiapkan pada harga yang jauh lebih murah, malah cepat, iaitu dalam tempoh tiga minggu, selain tidak memerlukan tenaga kerja yang ramai.

“Saya sebelum ini ditanya tentang harga rumah yang terlalu tinggi, khususnya di Samarahan dan Kuching.

“Rumah teres harganya sekitar RM350 ribu, rumah berkembar RM700 ribu dan banglo lebih RM1 juta.

“Kalau harga ini tidak dikurangkan melalui kaedah-kaedah yang baharu maka rakyat kita mungkin susah untuk memiliki rumah,” katanya.

Kerana itulah katanya, pihaknya memformulakan pendekatan baharu dengan memperkenalkan sistem modular ini, dengan bahan-bahan pembinaan difabrikasi di kilang, sebelum dibawa dan dipasang ke tapak pembinaan.

“Teknologi yang digunakan ini boleh menahan bahan-bahan binaan ini di atas tiang bingkai yang disediakan.

“Kita menyakini teknologi dari China ini kerana ia telah terbukti berjaya di negara-negara Barat termasuk Australia.

Menurutnya lagi, sebagai Pengerusi Lembaga Perancangan Negeri (SPA), beliau telah mengubah densiti agar banyak rumah dapat dibangunkan dalam setiap ekar tanah.

“Kalau ia rumah dalam bentuk apartmen dan kondominium, ia juga boleh ditambah densitinya.

“Ini dapat menurunkan harga rumah.

Akuinya, harga rumah di Kuching agak mahal, tetapi masih dapat ruang tanah lain yang boleh digunakan untuk membina rumah pada harga yang berpatutan.

“Projek perintisnya adalah di Sungai Bedaun.

“Kita telah menambak kawasan ini dan akan dibangunkan kawasan penempatan yang dinamakan Rumah Spektra Permata.

“Ia akan mempunyai lot kampung dan rumah dibina menggunakan sistem modular ini, yang lebih murah.

Tegas Abang Johari, Sarawak tidak dapat bergantung kepada skim perumahan dari Putrajaya kerana jumlah dananya terhad.

“Mahu tidak mahu, kita terpaksa guna formula sendiri dengan menyediakan skim perumahan mampu milik dan berpatutan.

“Kita juga memperkenalkan syarikat pembiayaan kewangan di bawah Kementerian Kerajaan Tempatan dan Perumahan iaitu Mutiara Mortgage and Finance.

“Kita akan tambahkan dana Mutiara dan gunakan untuk membangunkan rumah skim selain agihkan kepada rakyat untuk membeli rumah berharga lebih RM100 ribu secara pinjaman dan bayar balik secara bulanan,” katanya lagi.

Keadaan ini tambahnya, akan dapat meningkatkan jumlah rumah dalam pasaran yang kini berjumlah lebih 60 ribu.

“Kita juga akan buka kawasan baharu apabila kita melalui pembinaan sistem aliran transit ringan (LRT).

“Transit Oriented Development ini akan membuka kawasan baharu berhampiran stesen-stesen dan ini termasuk skim perumahan,” jelasnya lagi.

“Kita ada kelebihan iaitu kita masih ada banyak tanah dan usaha pembukaan kawasan ini akan membolehkan lebih ramai rakyat memiliki rumah,” katanya lagi.

Turut hadir Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan, Datuk Profesor Dr Sim Kui Hian dan Pengerusi HDC, Datuk Dr Abang Abdul Rauf Abang Zen dan Adun Demak Laut, Dr Hadzland Hipni. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news