Ahli PRS Bahagian Senadin Umum Keluar Parti 0 5719

MIRI: Ahli-ahli Parti Rakyat Sarawak (PRS) Bahagian Senadin hari ini mengumumkan keluar parti beramai-ramai setelah hilang kepercayaan terhadap kepemimpinan presiden parti itu,Tan Sri Datuk Amar Dr James Jemut Masing.

Pada masa yang sama, bahagian parti itu juga mahu Masing meletak jawatan sebagai presiden PRS, berikutan ‘kesilapan’ yang dilakukan oleh beliau ketika menangani krisis dalaman yang melanda parti itu, hingga menyebabkan PRS hilang tiga kerusi pada Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14) baru-baru ini.

Bekas Setiausaha Politik Kepada Ketua Menteri, Richard Will Uban menjelaskan keputusan mereka untuk meletak jawatan dari keluar daripada PRS, dibuat selepas mesyuarat khas yang diadakan pada 15 Mei lalu di Pusat Khidmat PRS di Pujut Tujuh, dekat sini, yang dipengerusikan oleh beliau sendiri.

“Seramai 14 ahli jawatankuasa bermesyuarat pada hari itu sebulat suara untuk keluar parti. Kami meletak jawatan dan melepaskan keahlian dalam PRS kerana kami telah hilang kepercayaan terhadap kepimpinan parti, Tan Sri Dr James Masing,” jelas Richard kepada Utusan Borneo di sini, hari ini.

“Ia terpulang kepada ahli-ahli lain dalam PRS Senadin, sama ada mahu mengikut jejak kami keluar parti atau sebaliknya,” ujar beliau lagi.

Beliau berkata semua ahli jawatankuasa dalam PRS Bahagian Senadin, juga sebulat suara berpendapat bahawa, disebabkan oleh gaya kepimpinannya yang ‘menghina’, maka beliau menyebabkan parti kehilangan tiga kerusi pada PRU14 yang lalu. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14364

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news