Bajet Sarawak terbaik, wajar jadi teladan negeri lain – Abdullah Saidol 0 5905

KUCHING: Pembentangan Bajet Negeri Sarawak yang dibentangkan oleh Ketua Menteri Datuk Patinggi Abang Johari Tun Abang Openg pada Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) hari ini adalah yang terbaik, sekali gus wajar menjadi contoh kepada negeri lain.

Menteri Muda di Pejabat Ketua Menteri (Hal Ehwal Korporat) Abdullah Saidol berkata, bajet kali ini adalah sangat berjiwa rakyat khususnya kepada kawasan pedalaman, serta realisitik.

“Cara draf, inti pati dan pembentangannya semasa membentangkan bajet sangat jelas.

“Ia juga menunjukkan Ketua Menteri bijak menguruskan kewangan yang menunjukkan betapa berhemahnya kita berbelanja,” katanya ditemui pemberita di lobi Kompleks Dewan Undangan Negeri, hari ini.

Abdullah berkata, apa yang menarik kali ini adalah dana digunakan untuk bajet negeri tidak menggunakan rizab negeri.

“Ini menunjukkan kita berupaya menguruskan kewangan sendiri dengan baik serta perbelanjaan yang disenaraikan mempunyai butiran lanjut dan terperinci,” ujarnya.

Menurutnya lagi, perbezaan antara bajet negeri dan bajet persekutuan adalah sangat ketara dimana bajet kerajaan pusat sangat umum dan masih samar-sama berbanding bajet negeri lebih berpaksikan kepada rakyat dan pembangunan luar bandar.

Abdullah berkata, 70 peratus daripada bajet negeri lebih tertumpu kepada luar bandar iaitu pembangunan bekalan air, elektrik dan jalan raya.

“Semangat dan jiwanya (Ketua Menteri) adalah untuk membangunkan luar bandar bagi mengimbangi jurang perbezaan antara bandar dan luar bandar,” jelasnya lagi.

Menurutnya, rekod pendapatan negeri juga akan meningkat buat pertama kali pada tahun depan sebanyak 10 billion.

“Ini akan mengukuhkan lagi kedudukan kewangan kita,” tegasnya lagi.

Sementara itu, Abdullah turut memuji inisiatif Ketua Menteri yang memperuntukan sebanyak RM1,000 kepada setiap bayi yang lahir di Sarawak mulai tahun depan sebagai satu ‘buah tangan’ kepada rakyat di negeri ini. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13218

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12679

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news