BN janji naik taraf rumah panjang di Sarawak dan Sabah 0 5553

KUCHING: Manifesto Barisan Nasional (BN) yang dilancarkan oleh Pengerusinya Datuk Seri Najib Razak malam tadi disifatkan sebagai menukik ke jantung jati dan aspirasi rakyat di Sabah dan Sarawak.

Penganalisis politik menyifatkan manifesto 220 muka surat itu sebagai membuktikan komitmen dan pemahaman Najib terhadap aspirasi kedua-dua negeri.

Najib telah berkunjung ke Sarawak sebanyak 60 kali ke 163 lokasi sejak dilantik sebagai Perdana Menteri pada 2009. 

Justeru, manifesto BN berdepan pilihan raya umum ke-14 antara lain ialah memenuhi Perjanjian Malaysia 1963 berdasarkan konsensus.

Ia juga berjanji untuk memperkenalkan sekolah beraliran Inggeris di Sabah dan Sarawak sebagai projek rintis, menghapuskan harga berbeza untuk Semenanjung Malaysia dan Sabah-Sarawak, dan memperkasa komuniti Dayak dan Kadazandusun.

Janji-janji lain ialah menaik taraf rumah panjang, mencerap lebih banyak fakta dan perspektif dari Sabah dan Sarawak dalam mata pelajaran Sejarah, menyalurkan RM2.3 bilion untuk meluaskan liputan bekalan elektrik dan meningkatkan kualiti liputan telekomunikasi dengan peruntukan RM2 bilion.

Manifesto bertemakan ‘Bersama BN, Hebatkan Negaraku’  disiarkan secara langsung melalui beberapa stesen televisyen. –Sarawakvoice  

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news