Bot karam di Bintulu, enam nelayan selamat 0 5665

Enam nelayan terselamat selepas bot dinaiki karam dipukul ombak besar pada kedudukan 12 batu nautika dari Bintulu, awal pagi tadi.

Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) Zon Maritim Bintulu yang melancarkan operasi mencari dan menyelamat (SAR) setelah menerima panggilan kecemasan daripada seorang pengadu dikenali sebagai Harry Tan pada pukul 6.30 pagi tadi.

Pengarah Zon Maritim Bintulu, Kapten Maritim Shahref Steve Mac Queen Abdullah berkata, pengadu memaklumkan dihubungi tekong bot nelayan yang bernombor pendaftaran SF2-797 itu mengenai kejadian bot mereka tenggelam, dan turut memaklumkan seorang kru hilang.

Berikutan aduan itu katanya, Kapal Maritim (KM) Jepak digerakkan ke lokasi kejadian bagi menyelamatkan kesemua kru bot nelayan berkenaan.

“Semasa operasi itu, lima kru nelayan terbabit berjaya menyelamatkan diri, manakala seorang kru diselamatkan oleh sebuah bot nelayan tempatan lain yang berada di lokasi kejadian,” katanya di sini hari ini.

Katanya, KM Jepak yang tiba di lokasi kejadian mengesahkan semua mangsa dalam keadaan selamat dan dibawa pulang ke jeti perikanan yang berhampiran. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14304

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news