Golongan OKU tak rela kongsi tandas dengan pondan 0 6007

ALOR SETAR: Komuniti Orang Kurang Upaya (OKU) menggesa kerajaan menilai semula cadangan golongan transgender atau pondan menggunakan tandas yang dikhususkan untuk OKU kerana ia disifatkan sebagai merampas hak mereka.

Bagi OKU berkerusi roda, Abdul Malik Said, 35, berkata kenyataan itu sedikit sebanyak mengguris hati golongan senasib dengannya selepas kebanyakkan premis dan bangunan gagal memenuhi kemudahan untuk mereka.

“Ini tandas pula, jika golongan ini ada yang menghidap penyakit berbahaya, kami lebih mudah terdedah untuk dijangkiti kerana antibodi kami yang lebih lemah berbanding orang normal.

“Jika kami tidak diberi kemudahan secukupnya tapi janganlah rampas hak kami pula, gunalah tandas lelaki dan wanita mengikut fitrah asal,” katanya yang ditemui, hari ini.

Bagi OKU wanita, Siti Nor Azizah Abdul Aziz, 29, berkata dia bimbang sekiranya komuniti yang “sempurna sifat” itu, memberi ancaman keselamatan buat mereka.

Katanya, tandas OKU hanya akan dikongsi oleh lelaki dan wanita kurang upaya tetapi bukan dengan lelaki yang sihat dan kuat.

“Saya tidak setuju dengan cadangan kerajaan, saya seorang wanita yang kurang upaya dan sentiasa mengharapkan bantuan orang lain, jika mahu berkongsi dengan ‘lelaki’, saya rasa tidak selamat.

“Sekiranya wanita normal sendiri boleh meluahkan rasa bimbang mengenai transgender menggunakan tandas mereka, bagaimana dengan kami, tentu kami lebih bimbang berbanding orang normal,” katanya.

Amin Ridzuan Che Mohamad, 31, pula berkata kerajaan harus lebih tegas dalam menangani isu transgender berikutan mereka hanya mempunyai masalah naluri yang kemudiannya dizahirkan menerusi watak, pakaian dan fizikal mereka.

“Malaysia yang diwar-warkan sebagai negara Islam, adalah lebih baik mengikut landasan yang ditetapkan agama dan pasti masalah itu dapat diselesaikan tanpa “mengorbankan” keistimewaan komuniti OKU,” katanya.

NSTP semalam melaporkan Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Fuziah Salleh menyarankan agar golongan transgender menggunakan tandas OKU sebagai pilihan ketika berada di tempat awam sementara kerajaan berusaha mengatasi isu berkenaan–BH Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13410

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8131

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news