Jangan biar orang awam pakai seragam ATM 0 5604

Kementerian Pertahanan digesa memastikan orang awam tidak sewenang-wenangnya memakai pakaian seragam anggota keselamatan bagi menjaga imej badan beruniform agar sentiasa dihormati dan dipandang tinggi, kata seorang penyokong kerajaan.

Datuk Danyal Balagopal Abdullah (PH-Port Dickson) berkata orang awam tidak sepatutnya dibenarkan memakai pakaian seragam Angkatan Tentera Malaysia (ATM) seolah-olah mereka adalah anggota keselamatan yang sedang berkhidmat.

“Perkara ini sering ditimbulkan kepada saya berkenaan pemakaian pakaian seragam anggota keselamatan oleh orang awam sama ada selebriti mahupun ahli politik.

“Jika saya sebagai laksamana ATM yang ditauliahkan Yang Dipertua Agong pun tidak dibenarkan memakai pakaian seragam tentera selepas bersara apatah lagi orang yang tidak pernah berkhidmat dalam ATM,” katanya ketika membahaskan titah ucapan Yang di-Pertuan Agong Sultan Muhammad V di Dewan Rakyat, hari ini.

Beliau berkata tindakan melarang orang awam memakai pakaian seragam anggota badan beruniform termasuk tentera dan polis bagi menjaga moral anggota keselamatan yang sedang berkhidmat.

Selain itu, Danyal menyarankan kementerian itu memperkasakan dan mempercepatkan proses perolehan dan pembelian aset-aset ketenteraan agar tidak timbul sebarang skandal melibatkan rasuah.

“Kos-kos bagi proses perolehan seperti yang dilakukan oleh kerajaan terdahulu telah membebankan kewangan kerajaan dengan melibatkan perbelanjaan yang keterlaluan,” katanya.

Persidangan Dewan Rakyat bersambung esok.

– Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13857

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8169

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news