Lapan mangsa selamat dalam nahas jalan raya di Kuala Lawas 0 5710

Lawas: Berpantang maut sebelum ajal. Itulah yang berlaku ke atas lapan individu yang terselamat selepas terlibat dalam kemalangan membabitkan dua buah kenderaan di Jalan Kuala Lawas di sini hari ini.

Kejadian kira-kira pukul 5.20 petang itu melibatkan masing-masing sebuah Perodua Alza dan Toyota Hilux.

Penolong Pengarah Operasi Jabatan Bomba dan Penyelamat Sarawak, Tiong Ling Hii berkata, pihaknya menerima panggilan kecemasan berhubung kejadian itu pada pukul 5.22 petang.

Katanya, tujuh anggota bomba dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lawas kemudian bergegas ke lokasi untuk melakukan kerja-kerja menyelamat.

“Sejurus tiba, anggota bomba mendapati dua daripada tiga orang dalam Perodua Alza cedera.

“Begitu juga, dua daripada lima orang dalam Toyota Hilux dilaporkan mengalami kecederaan,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Tiong menambah, kesemua mangsa yang cedera sudah dihantar ke hospital untuk mendapatkan rawatan lanjut.

Katanya, pasukan bomba kemudian membuat ‘flushing’ bagi memastikan lokasi kemalangan selamat untuk pengguna jalan raya lain.

“Operasi tamat sepenuhnya pada pukul 6.28 petang,” ujarnya lagi. — DayakDaily

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news