Lelaki 59 tahun, mangsa terakhir jangkitan Rabies meninggal dunia semalam di Hospital Umum Sarawak 0 5693

KUCHING: Mangsa ketujuh wabak Rabies telah meninggal dunia sekitar jam 4 petang semalam, memetik sumber Hospital Umum Sarawak.

Mangsa yang berusia 59 tahun dan berasal dari Jalan Batu Kawa-Matang menghembus nafas terakhir setelah dimasukkan ke Unit Rawatan Rapi sejak 25 Januari.

Difahamkan, mayat mangsa telah pun dituntut keluarganya semalam untuk proses pengebumian.

Kes gigitan mutakhir ini disahkan Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Noor Hisham Abdullah pada 27 Januari lalu selepas ujian makmal

mengesahkan jangkitan Rabies terhadap manusia pada 26 Januari.

Mangsa dikatakan mempunyai sejarah digigit anjing pada 27 November tahun lalu dan telah mendapatkan rawatan di klinik swasta di bandar raya ini pada hari yang sama tetapi tidak dirujuk ke fasiliti kesihatan kerajaan untuk vaksinasi.

Pada 20 Januari, mangsa mengalami sakit serta lemah anggota kaki dan dimasukkan ke hospital swasta pada 24 Januari.

Keesokannya, kes dirujuk ke Hospital Umum Sarawak (HUS) untuk rawatan lanjut dan mangsa menunjukkan gejala hydrophobia, halusinasi dan agresif.

Sejak 30 Jun 2017 hingga 26 Januari 2018, terdapat tujuh kes

jangkitan Rabies di Sarawak dengan enam kes telah meninggal dunia manakala lagi kes sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi Pediatrik.

Susulan kes terakhir ini juga, klinik terlibat yang gagal melaporkan kes kepada Pejabat Kesihatan Bahagian telah menerima “surat amaran”.

Pengamal perubatan di klinik dan hospital swasta di Sarawak tegas Noor Hisham, diminta untuk mematuhi Garis Panduan Pengendalian Kes Gigitan Anjing dan Haiwan Lain termasuk merujuk kes ke fasiliti kesihatan kerajaan. — Sarawakvoice

.

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14019

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8190

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news