Lelaki dua jam tahan azab, perut tercucuk besi di Sarikei 0 5775

SARIKEI: Seorang lelaki terpaksa menahan sakit selama dua jam akibat tercucuk besi di bahagian perut sebelah kanan setelah terlibat dalam kemalangan kendiri di Kilometer 30 Jalan Sarikei-Saratok, malam tadi.

Dalam kejadian terbabit, mangsa yang berusia 29 bersama dengan seorang wanita, 20 tahun, sedang dalam perjalanan dari Kuching menuju ke Sibu.

Ketua Balai Bomba dan Penyelamat Sarikei, Suna Kaha berkata, kemalangan itu dipercayai berlaku sekitar jam 12 malam.

“Berdasarkan keterangan dari wanita terbabit, kereta yang dinaiki mereka telah hilang kawalan ketika menuruni bukit dan melalui satu selekoh tajam di lokasi kejadian,dan terbabas ke tepi jalan di lorong sebelah kanan jalan.

“Akibat daripada itu, lelaki berkenaan telah tercucuk besi berbentuk cangkuk mata kail yang bersaiz 0.5 inci dan anggaran panjang sekitar 30 sentimeter.

“Menurut wanita terbabit juga, dia turut bertindak untuk menahan beberapa buah kereta yang melalui lokasi terbabit untuk memohon bantuan, namun tiada satu pun kereta yang berhenti,” kata Suna dalam kenyataan kepada media, tadi.

Berikutan itu kata Suna, wanita terbabit telah bertindak dengan berjalan kaki untuk mendapatkan bantuan daripada penduduk rumah panjang Rumah Umpit, Brayang di lokasi berhampiran untuk mendapatkan bantuan.

“Sebaik sahaja tiba di rumah panjang berkenaan, penduduk telah membantu wanita berkenaan untuk membuat panggilan kecemasan untuk mendapatkan bantuan dan seterusnya membawa mangsa ke Hospital Sarikei untuk mendapatkan rawatan,” kata  Suna lagi.

Keadaan lelaki tersebut dikatakan stabil setakat berita ini ditulis. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news