Lelaki tahan sakit, jari tersepit dalam mesin pengisar daging di Miri 0 5627

 

Seorang lelaki terpaksa menahan kesakitan teruk selepas jarinya tersepit di dalam sebuah mesin pengisar daging di sebuah restoran di Jalan Kenyalang, Piasau Utara.

MIRI – Seorang lelaki terpaksa menahan kesakitan teruk selepas jarinya tersepit di dalam sebuah mesin pengisar daging di sebuah restoran di Jalan Kenyalang, Piasau Utara di sini hari ini.

Jurucakap Pusat Gerakan Operasi (PGO) Bomba Sarawak berkata, pihaknya menerima maklumat kejadian tersebut pada pukul 8.50 pagi tadi. 

Katanya, sejurus itu, pasukan dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Lopeng diarahkan ke lokasi untuk melakukan kerja-kerja menyelamat. 

“Setibanya di lokasi kejadian, pasukan bomba mendapati keempat-empat jari tangan kanan mangsa tersepit di dalam mesin pengisar tersebut.

“Pasukan bomba berjaya membuka dan meleraikan beberapa bahagian mesin itu, namun usaha untuk mengeluarkan empat jari mangsa masih sukar,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Tambah jurucakap sama, mangsa kemudian dirujuk terus ke unit kecemasan untuk tindakan lanjut pihak hospital. – K! ONLINE

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14337

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8229

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news