Lesen memandu: Ramai setuju kekal had umur sedia ada 0 5768

KUALA LUMPUR: Pengumuman Kementerian Pengangkutan untuk mengkaji semula had umur bagi mendapatkan lesen kenderaan mendapat pelbagai reaksi masyarakat.

Berdasarkan tinjauan di sekitar ibu kota pada Sabtu, rata-rata yang ditemui bersetuju mengekalkan had umur minimum seperti sedia kala, iaitu 16 tahun bagi motosikal dan 17 tahun bagi kereta.

Antaranya, Safarizan Mohamad Sedek, seorang pelatih polis, yang berpendapat remaja pada usia 16 dan 17 tahun sudah mampu berfikir dengan matang.

“Pada pendapat saya, lesen motor ambil pada 16 tahun sesuai, dan umur 17 untuk ambil lesen kereta sesuai, sebab masa itu, tahap mereka sudah matang,” katanya.

Pandangan yang sama turut dikongsi seorang suri rumah, Faridah Mohd Yatim.

“Anak-anak sekarang, jika tiada lesen, bahaya juga,” tambahnya, menyuarakan kebimbangan dengan kes kemalangan motosikal melibatkan remaja.

Bagi usahawan, Khang Lai Bin, faktor usia bukan suatu masalah.

Sebaliknya, isu remaja yang enggan mengambil ujian memandu untuk mendapatkan lesen kenderaan merupakan masalah yang harus diberi perhatian.

“Masalahnya, mereka tidak mahu hadir ujian untuk ambil lesen. Banyak yang tidak ambil ujian,” katanya. 

Beliau bagaimanapun percaya, umur paling sesuai untuk mengambil lesen ialah 18 tahun ke atas. “Ini lebih baik dan lebih selamat,” tambahnya.

Selain itu, pelatih polis, Mohd Naqip Abdul Rahim, turut bersetuju dengan had umur minimum pengambilan lesen yang ditetapkan. – Astro Awani

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13845

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8165

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news