Pentadbiran PH harus ditegur: Rafizi 0 5569

KUALA LUMPUR – Pentadbiran PH perlu ditegur dan dikritik bagi mengelakkan kerajaan ‘naik lemak’.

Calon Timbalan Presiden PKR, Rafizi Ramli berkata, kritikan sama ada secara dalaman atau dari luar adalah penting dari awal pentadbiran lagi.

“Masih ramai yang lali dengan pandangan bahawa ‘kita perlu beri sepenuh ruang kepada kerajaan, mereka masih baru. Jangan ditegur lagi’.

“Jika tidak ditegur dari awal, lama-lama kerajaan naik lemak. Perlu dididik (untuk) dikritik dalam dan luar dari mula,” katanya dalam catatan di laman Twitternya hari ini.

Rafizi turut mengakui sering disindir kerana menegur rakan-rakan dalam PH, malah ada yang menggangap beliau mempertahankan Umno dan Pas.

“Ada kata saya kurang hentam Umno dan Pas. Mereka bukan kerajaan, sangat kurang risiko berlaku kerosakan sebab mereka.

“PH yang kerajaan dan kalau salah tindak tanduk, ada kesan kepada rakyat. Perlu biasakan dengan kritikan,” katanya.

Dalam siri Tweet yang sama, Rafizi berkata, sewajarnya setelah menjadi sebahagian daripada kerajaan, sahabat-sahabat di PH perlu cermin diri dari semasa ke semasa.

“Dulu masa pembangkang, adakah aku suka kalau kerajaan buat begini? Adakah ada tindakan kita yang sama macam BN dulu?

“Ini disiplin yang baik untuk menjadi kerajaan yang lebih baik,” katanya. – Sinar Harian

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14362

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8237

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news