Penyu tempayan dilepaskan semula ke laut 0 463

BALIK PULAU: Seekor penyu tempayan atau ‘Loggerhead’ yang jarang ditemui di perairan Semenanjung Malaysia dilepaskan semula ke laut, di pesisiran Pantai Pasir Belanda semalam.

Penyu betina yang cangkerangnya berukuran 111 sentimeter (cm), lebar kepala berukuran 17 cm dan berat melebihi 60 kilogram itu ditemui seorang nelayan Ang Ta Lim, 46, tersangkut pada pukatnya 7 September lepas berdekatan Pulau Kendi di sini.

Pengarah Jabatan Perikanan Pulau Pinang Noraisyah Abu Bakar berkata penemuan penyu spesies Loggerhead itu sesuatu yang luar biasa, kerana spesies tersebut tidak berasal dari kawasan perairan Malaysia.

“Ini merupakan kali kedua spesies ini ditemui di Malaysia… kali pertama ia direkodkan ditemui di Sarawak. Kebiasaannya ia mendiami kawasan di perairan Lautan Hindi, Mediterranean, Atlantik dan Pasifik.

“Nelayan telah cuba melepaskan penyu tersebut dari pukat namun apabila dilepaskan, penyu itu didapati tidak mampu berenang dengan baik, jadi beliau telah mengambil penyu itu dan menghubungi Jabatan Perikanan dan memaklumkan perkara tersebut,” katanya kepada pemberita selepas pelepasan penyu itu di sini.

Noraisyah berkata orang ramai terutamanya nelayan dan pemancing diminta untuk melaporkan kepada Jabatan Perikanan sekiranya terjumpa penyu yang terdampar atau tersangkut di pukat, untuk tujuan rekod biarpun ia mampu berenang dengan sempurna.

Sesi pelepasan itu turut disertai oleh Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Bayan Lepas Azrul Mahathir, ADUN Bukit Tambun Goh Choon Aik, serta 38 kanak-kanak Tabika Jabatan Kemajuan Masyarakat (KEMAS) cawangan Surau Pasir Belanda, serta orang awam. — Bernama

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cadangan hadkan kelajuan motosikal ‘kapcai’ sedang diteliti 0 1658

KUALA LUMPUR: Cadangan mengehadkan kelajuan motosikal berkapasiti kecil atau lebih dikenali sebagai kapcai kepada 70km/jam memerlukan kajian lebih teliti kerana ia membabitkan kira-kira 10 juta pemilik berdaftar di negara ini.

Menteri Pengangkutan, Anthony Loke Siew Fook berkata, selain membabitkan isu keselamatan, kerelevanan cadangan itu juga perlu dilihat daripada pelbagai sudut dan sejauh mana ia dapat dilaksanakan.

“Kita tahu ada cadangan untuk mengehadkan (kelajuan) kapcai, tetapi dalam keadaan di Malaysia, ia membabitkan ramai pemilik kapcai, mungkin dalam lingkungan 10 juta (pemilik) motosikal.

“Jadi, ini adalah satu keputusan yang akan beri kesan yang sangat besar, saya bukan menolak cadangan itu tetapi daripada segi ‘practicality’ untuk melaksanakan cadangan itu perlu dilihat daripada pelbagai sudut,” katanya, di sini.

Beliau ditemui selepas menjadi tetamu bagi program ‘Jendela Fikir’ terbitan Bernama Radio, di Ibu Pejabat pertubuhan berita itu.

Ogos lepas, Menteri Kerja Raya, Baru Bian dilaporkan berkata saranan untuk mengenakan peraturan had laju kepada penunggang motosikal kapcai masih belum boleh dilaksanakan kerana ia memerlukan pemerhatian yang teliti untuk satu tempoh yang panjang.

Sebelum ini, The Safety First Group iaitu kumpulan prokeselamatan jalan raya, menggesa kerajaan untuk menguatkuasakan had laju 70km/j untuk motosikal kapcai selain meminta lebih banyak laluan khas motosikal dibina bagi mengurangkan kemalangan jalan raya membabitkan golongan itu.

Mengulas tentang cadangan supaya mewujudkan laluan khas penunggang motosikal di sebelah kiri jalan raya, Loke berkata ia akan dikemukakan kepada Kementerian Hal Ehwal Ekonomi untuk dijadikan sebahagian daripada Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

Menurutnya, cadangan itu adalah konsep yang baik, bagaimanapun pelaksanaannya memerlukan perbelanjaan yang besar seperti membina struktur jalan dan sebagainya.

“Kita berharap dapat membina laluan khas motosikal ini dan juga menyediakan rekaan lebuh raya (yang sesuai) pada masa hadapan dengan mengambil kira perkara itu,” katanya. – BERNAMA

Spread the news

Cuepacs cadang kerajaan semak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun 0 1640

SHAH ALAM: Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) mencadangkan supaya kerajaan menyemak semula gaji penjawat awam setiap lima tahun sekali.

Presidennya Datuk Azih Muda berkata ini kerana gaji semasa penjawat awam khususnya kumpulan sokongan hanya mampu dibelanja untuk tempoh dua minggu termasuk pembayaran bil-bil utiliti, pembetungan, telefon dan makan minum di rumah.

Katanya kajian Cuepacs menunjukkan seorang pekerja memerlukan pendapatan sebanyak RM2,640 sebulan manakala bagi yang berkeluarga pula RM4,200 untuk menampung kos sara hidup di Lembah Klang pada masa kini.

“Untuk simpan (duit) bagi tujuan pendidikan anak sudah tidak mencukupi. Kalau hantar anak ke nurseri bertambah tanggungannya. Oleh sebab itu, kerajaan perlu melihat pentingnya gaji penjawat awam disemak setiap lima tahun sekali dan ukur produktiviti mereka.

“Cuepacs harap kerajaan dapat menimbangkan kenaikan gaji kerana ia akan membantu penjawat awam yang ‘lemah’ pendapatannya,” katanya kepada pemberita selepas majlis perasmian Konvensyen Tritahunan Cuepacs ke-28 di sini, pada Selasa.

Berhubung konvensyen selama tiga hari bermula hari ini itu, Azih berkata pelbagai resolusi bakal dikemukakan antaranya berkaitan gaji, kos sara hidup, harga barangan, perumahan, pendidikan dan perubatan.

Katanya, kesemua aspek tersebut merupakan cabaran yang sedang dihadapi oleh penjawat awam masa kini.

— BERNAMA

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link