PH Sarawak guna logo Harapan dalam PRN Sarawak 2021 0 5665

IRI: Pakatan Harapan (PH) Sarawak akan menggunakan logo Harapan dalam kempen pilihan raya negeri (PRN) sebagaimenandakan penyatuan antara parti komponen.

Setiausaha PH Sarawak, Alan Ling berkata, buat pertama kalinya, logo akan digunakan dalam kempen PRN yang dijangka diadakan dalam tempoh kurang tiga tahun lagi.

“Paling cepat kita menggunakan logo ini adalah untuk bertanding dalam PRN yang tempoh akhirnya adalah pada 2021 atau lebih awal dari itu, “ jelas beliau kepada pemberita, hari ini.

Ling percaya, PH akan mengukuhkan struktur organisasi dan koordinasi ke arah mewujudkan hubungan kerja lebih baik antara parti komponen.

Ia termasuk mengendalikan rangka kerja lebih teratur dan landasan efisyen untuk semua ahli.

“Fokus dan tugas utama kita adalah untuk mengembalikan hak-hak yang telahterhakis dalam Perjanjian Malaysia 1963 dan Perlembagaan Persekutuan Malaysia,” jelasnya.

Kuasa yang perlu dikembalikan melibatkan bidang perdagangan, cukai, pendidikan, sukan, perkhidmatan awam, kesihatan, keselamatan sosial, pembangunan infrastruktur, minyak dan gas serta pelancongan.

Ting berkata, dalam tempoh 100 hari, PH juga akan menubuhan Jawatankuasa Khas Kabinet yang dianggotai wakil dari Semenanjung Malaysia, Sabah dan Sarawak untuk memkuatkuasakan hak bawah MA63.

“Jawatankuasa juga melapor dan memberi cadangan untuk perlaksanaan efektif kepada kabinet dalam tempoh enam bulan,” tambahnya. – Utusan  Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 13849

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8168

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news