Pinjam RM1,200 dari along, dipaksa bayar balik RM4,000 0 6126

KUCHING: Gara-gara meminjam RM1,200, seorang lelaki dipaksa membayar balik RM4,000, malah diugut pemberi pinjaman wang tidak berlesen atau along baru-baru ini.

Perkara tersebut disahkan oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Sarawak Superintenden Mustafa Kamal Gani Abdullah yang memberitahu, satu laporan berhubung kejadian telah diterima pihakya pada 5 Julai lepas.

Menurutnya, laporan polis dibuat oleh mangsa berusia 33 tahun selepas dinding dan pagar rumahnya di Batu 12 Jalan Kuching-Serian disemburkan dengan cat merah sebagai tanda amaran memintanya membayar wang tersebut.

“Susulan laporan tersebut, JSJK membuka dua kertas siasatan di bawah Seksyen 5(2) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 kerana disyaki menjalankan perniagaan tanpa lesen yang sah dan Seksyen 29B Akta Pemberi Pinjam 1951 kerana menggangu atau mengugut peminjam,” jelasnya dalam satu kenyataan hari ini. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang 0 13352

Wanita trauma dirogol, liwat dan dicederakan akibat hutang

JOHOR BAHRU: Seorang wanita trauma apabila dirogol, diliwat dan dicederakan temannya sendiri disyaki berikutan pertikaian mengenai hutang, Khamis lalu.

Ketua Polis Daerah Johor Bahru Utara, Asisten Komisioner Rupeah Abd Wahid, berkata dalam kejadian kira-kira jam 4 pagi, mangsa dibawa ke rumah rakannya.

“Kejadian ini membabitkan seorang suspek lelaki dan dua suspek wanita yang juga rakan mangsa. – Berita Harian

Spread the news

Lebih 10 rumah dinaiki air 0 12728

Lebih 10 rumah dinaiki air

KUALA TERENGGANU: Fenomena air pasang besar selain hujan berterusan di sekitar daerah ini semalam menyebabkan lebih 10 rumah penduduk di Kampung Losong Haji Mohd, di sini dinaiki air, malam tadi.

Penduduk yang ditemui di kampung berkenaan memaklumkan air mula naik kira-kira jam 9.30 malam.

Tinjauan NSTP mendapati, beberapa rumah yang terletak berhampiran sungai dinaiki air sehingga paras paha. – Berita Harian

Spread the news