Pinjam RM1,200 dari along, dipaksa bayar balik RM4,000 0 172

KUCHING: Gara-gara meminjam RM1,200, seorang lelaki dipaksa membayar balik RM4,000, malah diugut pemberi pinjaman wang tidak berlesen atau along baru-baru ini.

Perkara tersebut disahkan oleh Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial (JSJK) Sarawak Superintenden Mustafa Kamal Gani Abdullah yang memberitahu, satu laporan berhubung kejadian telah diterima pihakya pada 5 Julai lepas.

Menurutnya, laporan polis dibuat oleh mangsa berusia 33 tahun selepas dinding dan pagar rumahnya di Batu 12 Jalan Kuching-Serian disemburkan dengan cat merah sebagai tanda amaran memintanya membayar wang tersebut.

“Susulan laporan tersebut, JSJK membuka dua kertas siasatan di bawah Seksyen 5(2) Akta Pemberi Pinjam Wang 1951 kerana disyaki menjalankan perniagaan tanpa lesen yang sah dan Seksyen 29B Akta Pemberi Pinjam 1951 kerana menggangu atau mengugut peminjam,” jelasnya dalam satu kenyataan hari ini. – Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Wanita Suka Rampas Suami Orang Sebenarnya Ada Masalah Jiwa? 0 36

Nampaknya makin banyak kes suami isteri berpisah kerana orang ketiga, mereka yang suka melihat tangisan dan rasa gembira atas penderitaan orang lain sebenarnya mengalami masalah jiwa.

Bagi mereka, hanya keinginan mereka sahaja yang harus dipenuhi. Mereka inginkan bahagia tetapi melalui penderitaan orang lain. Bagi mereka, mereka rasa satu kepuasan apabila melihat orang derita akibat dari perbuatannya itu.

Rasa tidak senang duduk kerana melihat kebahagiaan orang lain, walaupun dengan adik beradik ataupun dengan sahabat sendiri. Masalah jiwa seperti ini mampu membunuh jiwanya sendiri jika tidak dapat memuaskan hati dan kehendaknya. Jika tidak dikawal perasaan itu, kemungkinan besar akan berlakunya kes bunuh diri dan gila!

Foto: Pandabaca.com
Sering kali anda mendengar, mereka yang suka menghancurkan rumahtangga orang lain tidak akan sesekali menyesali akan perbuatannya itu, malah akan lebih rasa gembira dan berbangga dengan kejayaan nya.

Ianya ada persamaan dengan sikap orang gila, dimana mereka tidak akan memikirkan perasaan orang lain dan tidak mengendahkan keperitan yang ditanggung oleh mangsa akibat perbuatannya itu.

Sekiranya seorang individu tersebut normal, tidak mungkin dia akan tergamak menghancurkan rumahtangga orang lain hanya kerana kehendak nafsunya yang kuat untuk memiliki.

Mereka juga sering dikatakan seorang yang suka kikis duit lelaki, bagi mereka lelaki yang sudah berkahwin lebih stabil dari segi kewangan. Sebaiknya hindari dari berkawan rapat dengan suami orang.

Jaga batasan dan jaga maruah seorang wanita, jangan terlalu mudah menyerahkan jiwa kepada suami orang. Jangan biarkan diri anda dianggap sebagai pemusnah rumahtangga orang.

Spread the news

Lelaki dipenjara 18 tahun kerana merogol remaja perempuan berusia 14 tahun 0 42

MIRI: Seorang lelaki dijatuhkan hukuman penjara 18 tahun dan 10 sebatan oleh Mahkamah sesyen kerana telah merogol seorang remaja perempuan berusia 14 tahun tiga tahun lalu.

Tertuduh didakwa melakukan kesalahan itu di rumah sewanya di Taman Tunku, di sini, antara jam 8 pagi hingga 11 pagi pada 27 Ogos 2016.

Spread the news
DON’T MISS OUT!
Subscribe To Newsletter
Be the first to get latest updates and exclusive content straight to your email inbox.
Stay Updated
Give it a try, you can unsubscribe anytime.
close-link