Sarawak Catat kes HFMD Ketiga Tertinggi Di Malaysia 0 5853

KUCHING – Sarawak mencatat kes penyakit tangan, kaki dan mulut (HFMD) ketiga terbanyak di negara ini iaitu 4,551 kes bagi tempoh 1 Januari hingga 29 Julai tahun ini.

Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii berkata statistik itu berdasarkan jawapan diberikan Menteri Kesihatan Dr Dzulkefly Ahmad di Parlimen baru-baru ini.

“Peningkatan kes HFMD di seluruh negara termasuk Sarawak, memerlukan semua pihak mengambil langkah berjaga-jaga dan kerjasama erat antara Kementerian Kesihatan dengan pelbagai agensi termasuk masyarakat umum, ibu bapa serta guru.

“Berdasarkan jawapan diberikan Menteri Kesihatan dalam Parlimen, 39,408 kes HFMD direkodkan antara 1 Januari hingga 29 Julai tahun ini, dengan Selangor mencatat jumlah kes tertinggi iaitu 11,669 diikuti Kuala Lumpur 4,552 seterusnya Sarawak 4,551,” katanya.

Dr Yii berkata Kementerian Ke-sihatan turut mengesahkan bahawa kematian kanak-kanak berusia 17 bulan di Pulau Pinang dan kanak-kanak berusia dua tahun di Daro, Mukah adalah akibat Enterovirus 71 (EV71).

Mangsa mengalami demam dan menunjukkan ruam di tapak tangan serta kaki selain ulser di dalam mulut, katanya.

“Adalah penting untuk setiap pihak peka mengenai HFMD dan mengambil langkah berjaga-jaga bagi memastikan jumlah kes tidak terus meningkat dan mengorbankan nyawa,” ujarnya.

Menurut Dr Yii HFMD amat berkait rapat dengan kebersihan tubuh dan alam sekitar terutama dalam kalangan kanak-kanak di bawah usia tujuh tahun lebih- lebih lagi di taman asuhan kanak-kanak (taska), taman bimbingan kanak-kanak (tabika) dan taman permainan.

“Disebabkan peningkatan kes HFMD di Malaysia dan Sarawak, saya mengalu-alukan inisiatif Kementerian Kesihatan mengawal penularan penyakit ini terutama kempen-kempen meningkatkan kesedaran dalam kalangan masya-rakat, pemilik dan guru taska dan tabika.

“Kempen ini akan dilaksanakan secara intensif dalam tempoh tiga minggu mendatang meliputi lima isu utama iaitu kebersihan, amalan membasuh tangan yang betul, kebersihan persekitaran, saringan kesihatan di semua taksa, prasekolah dan tabika serta pembersihan di permukaan yang tercemar,” jelasnya.

Dr Yii juga pada masa sama menggalakkan sektor swasta melaksanakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) masing-masing dengan membantu menyumbang sanitiser ke sekolah-sekolah sebagai sebahagian daripada usaha membantu menangani isu-isu berkenaan.

“HFMD merupakan penyakit disebabkan virus Coxasackie 16 dan Enterovirus 71, yang disebarkan melalui hubungan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh dan najis individu yang dijangkiti.

“Antara simptom penyakit ini ialah demam, ruam atau lepuh di tapak tangan dan kaki serta ulser di dalam mulut dan lidah,” jelasnya. -Utusan Borneo Online

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14337

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8229

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakan forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news