Suami mangsa dipenggal kepala sebelum dibuang di Batang Lupar dituduh esok 0 5563

KUCHING: Suspek utama kes pembunuhan wanita China, yang ditemui hanya bahagian kepalanya pada 3 Mac lalu akan didakwa di Mahkamah Majistret Sri Aman pada jam 2.30 petang esok.

Ketua Siasatan Jenayah Negeri, Datuk Dev Kumar berkata, suspek merupakan suami mangsa, ditahan sehari selepas kepala tersebut ditemui dan selepas pengecaman identiti oleh bapanya.

“Kertas siasatan telah diedarkan kepada Pejabat Pendakwaan Negeri Sarawak semalam dan setelah mengkaji segala keterangan, pasukan pendakwa berpuas hati bahawa terdapat bukti dan ‘prima facie’ yang mencukupi untuk menuduh suami mangsa di bawah Seksyen 302 Kanun Keseksaan.

Setakat ini, pasukan siasatan katanya, masih gagal menemukan bahagian badan mangsa.

Pada 4 Mac lalu, polis Sarawak telah mengenal pasti kepala manusia yang ditemui di tebing Batang Lupar, Jalan Skait Lama, Sri Aman sehari sebelumnya, sebagai milik seorang warganegara China berusia 31 tahun.

Wanita terbabit telah berkahwin dengan suspek, yang juga seorang usahawan tempatan pada tahun 2011 dan menetap di Sri Aman.

Mereka dikurniakan dua orang anak.

Setelah pengecaman oleh bapanya, suami mangsa telah disoal siasat dan mendakwa isterinya telah hilang beberapa hari sebelum itu.

Suspek bagaimanapun tidak membuat laporan polis atas alasan tertentu.

Disebabkan keterangan yang meragukan, suami mangsa yang berusia 42 tahun telah ditahan pada petang yang sama. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14320

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8228

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news