SUPP pastikan BN rampas Miri PRU14 demi Stronger Sarawak, perjuang hak di Parlimen 0 5579

MIRI: Parti Rakyat Bersatu Sarawak (SUPP) harus memastikan BN menang kali ini di Miri demi mencapai impian rakyat merealisasikan “Stronger Sarawak”.

Bercakap pada Majlis Pelancaran War Truck SUPP di pekarangan SUPP Cawangan Senadin, Presiden SUPP Datuk Dr Sim Kui Hian menegaskan kemenangan ini akan menguatkan suara BN Sarawak di Parlimen.

Justeru, cara ini membolehkan hak negeri dan kentingan rakyat Sarawak dapat dituntut dan dikembalikan.

Menganggap pembangkang selepas menang PRU lepas tidak menyumbang kepada kemajuan Miri, Sim mahu kali ini pembangkang dikalah dan disingkirkan keluar.

Menteri Kerajaan Tempatan dan Perumahan itu berkata, rakyat Sarawak mempunyai kesedaran tinggi memperjuangkan hak Sarawak seperti termaktub di bawah Perjanjian Malaysia 1963 (MA63).

“Tidak ada Sarawak, tidak ada Malaysia,” kata Sim dan membayangkan beliau sendiri sanggup kembali berkhidmat di Sarawak dari luar negara, disebabkan beliau menyayangi negeri ini. –Sarawakvoice

Spread the news
Previous ArticleNext Article

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pelitup muka bukan sisa domestik 0 14302

Pelitup muka bukan sisa domestik

CABARAN pandemik COVID-19 belum tamat. Sehingga kini, lebih 51 juta penduduk dunia dijangkiti virus dengan lebih 1.27 juta kematian.

Bagi membendung penularan, kita sentiasa diingatkan kepentingan mematuhi prosedur operasi standard (SOP). Ini termasuk mengamalkan penjarakan fizikal, kerap membasuh tangan, mengelak tempat sesak dan memakai pelitup muka.

Sememangnya SOP perlu dibudayakan sehingga menjadi kebiasaan baharu. Bagaimanapun, amalan pemakaian pelitup muka menjadi perhatian dan kebimbangan aktivis alam sekitar serta penyelidik.

Sebelum ini, pemakaian pelitup muka terutama daripada jenis surgikal hanya diamalkan petugas kesihatan di hospital dan klinik. Ia SOP biasa bagi mengelak jangkitan dengan pesakit dirawat. – Berita Harian

Spread the news

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱 0 8224

Besarnya ‘sang bedal’ 😱😱😱

Limbang: Sepasukan anggota dari Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Limbang memindahkan buaya seberat 800 kilogram sepanjang lima meter yang ditangkap di parit di Taman Perumahan St Edmund Limbang, di sini, semalam, ke kawasan selamat pagi hari ini.

BBP Limbang dalam kenyataannya berkata, sekitar 11 malam, reptilia itu ditemukan tersesat di dalam parit di kawasan perumahan itu menyebabkan kegelisahan penduduk di situ.

Justeru, katanya, sepasukan bomba dikerah ke lokasi membantu bagi menangkap serta mengikat buaya berkenaan di parit berdekatan kawasan perumahan berkenaan.

“Hari ini, bomba dengan bantuan Sarawak Forestry Corporation (SFC) ke lokasi menjalankan khidmat khas pada 8.25 pagi untuk memindahkan buaya itu.

“Pasukan bomba dengan bantuan tujuh anggota SFC mengambil masa hampir satu jam mengangkat buaya tembaga itu ke darat dengan menggunakanΒ forklift,” katanya, hari ini.

Menurut kenyataan itu lagi, buaya diletakkan dalam kenderaan khas kemudiannya diserahkan kepada SFC untuk dihantar ke lokasi penyimpanan SFC di Kubong. – Harian Metro

Spread the news